Novi put

Mostar: Javna tribina 'Nije njen izbor - Djevojčice nisu roba'

Javna tribina će obuhvatiti teme fenomena maloljetničkih i ugovorenih brakova, uzroka te pojave, predrasuda koje su prisutne u društvu.
Lifestyle / Flash | 12. 10. 2022. u 11:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje "Novi put" organizira javnu tribinu pod nazivom "Nije njen izbor - Djevojčice nisu roba", koja će se održati u četvrtak, 13. listopada, u Centru za kulturu Mostar s početkom u 11 sati.

Javna tribina dio je istoimene kampanje koju Fondacija "Lara", u partnerstvu s navedenim udruženjem iz Mostara, Fondacijom "Udružene žene" iz Banja Luke i Udruženjem "Zemlja djece u BiH" iz Tuzle, a u suradnji s Odsjekom za borbu protiv trgovine ljudima Ministarstva sigurnosti BiH, realizira u povodu obilježavanja 18. listopada - Europskog dana borbe protiv trgovine ljudima, priopćeno je iz udruženja "Novi put".

Cilj kampanje je podizanje svijesti stručne i opće javnosti o važnosti proaktivne identifikacije potencijalnih žrtava dječjih i prinudnih brakova, kao i prepoznavanja ovog fenomena kao oblika kršenja ljudskih prava, a ne kao romskog običajnog prava, što je česta predrasuda kako među građanima tako i među službenicima nadležnih institucija.

Sudionicima javne tribine obratit će se predstavnici Koordinacijskog tijela Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) za borbu protiv trgovine ljudima, Koordinacijskog tijela Vlade HNŽ za prevenciju nasilja u porodici, kao i predstavnice udruženja "Novi put".

Javna tribina će obuhvatiti teme fenomena maloljetničkih i ugovorenih brakova, uzroka te pojave, predrasuda koje su prisutne u društvu, a pored toga, bit će govora o trenutnoj situaciji i postupanju nadležnih institucija, nevidljivim statistikama i načinima da se poboljša i prevencija i intervencija kako bi ukupan odgovor društva na prinudne i maloljetničke brakove bio adekvatniji, a rizici za upadanje u lanac trgovine ljudima svedeni na minimum.

U priopćenju se navodi kako se vlasti BiH ne pridržavaju u potpunosti minimalnih standarda za eliminiranje trgovine ljudima, ali ulažu značajna nastojanja u tom pravcu. Vlasti su identificirale manji broj žrtava i organima za provođenje zakona i dalje nedostaju kapaciteti, resursi i stručno znanje, što im onemogućava da provode djelotvorne istrage i kazneno gonjenje usmjereno na žrtve.

Identificirane su 61 žrtvu trgovine ljudima, što je manji broj u odnosu na 80 žrtava identificiranih u 2020. godini. Od ukupnog broja identificiranih, 54 žrtve bile su maloljetne. Organi vlasti nisu istraživali slučajeve potencijalnog prisilnog prosjačenja djece i prisilnog rada u kojem su žrtve Romi, nego su ih radije pravdali kao tradicionalne kulturološke prakse i običaje, i djecu vraćali u njihove obitelji čak i kada su roditelji bili uključeni u iskorištavanje svoje djece.

Vlasti nisu pokazale proaktivna nastojanja u pravcu identificiranja žrtava, zbog čega su često nadležne institucije vlasti kažnjavale žrtve za nezakonita djela na koja su ih trgovci ljudima prisiljavali i posebno su izdavale prekršajne naloge, stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close