Mostar

Most za budućnost: Los Rosales dobio specijalno priznanje

Specijalno priznanje za centar Los Rosales iz Mostara
Lifestyle / Flash | 19. 03. 2018. u 14:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grupa frankofonih veleposlanika u Bosni i Hercegovini posjetila je danas Mostar kako bi uručili javno priznanje “Most za budućnost – Lepontpourl’avenir” Centru za djecu i omladinu sa posebnim potrebama Los Rosales, priopćeno je.

Ovo priznanje, koje se uručuje po drugi put, ima za cilj da javno nagradi pojedinca ili grupu zbog načina na koji se bave pitanjem dijaloga kultura i kulture dijaloga. Ovom simboličnom gestom podrške želimo pokazati da postoji volja za izgradnju mostova između različitih etničkih grupa u Bosni i Hercegovini i da je sasvim prirodna.

Ceremoniji su prisustvovali veleposlanici Belgije, Francuske, Njemačke, Rumunjske, Suverenog malteškog vojnog reda, Španjolske, Švicarske i Vijeća Europe, koji su uručili ovo priznanje direktorici Centra Mirni Mezit. Prisutni su bili i roditelji i djeca koja pohađaju ovu ustanovu, kao ministar obrazovanja Hercegovačko-neretvanske županije Rašid Hadžović i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić.

''Od svog osnivanja, Los Rosales pruža brigu svoj djeci kojoj je bila potrebna, bez obzira na njihovo porijeklo. Kroz svoj rad pokazuje da postoje veći izazovi za čovječanstvo od onih koji sami sebi namećemo i da se bolje s njima suočiti zajedno. Los Rosales tako gradi brojne mostove u društvu i doprinosi dijalogu između naroda. (...) Uvjereni smo da je ova inicijativa, koja je pokrenuta 1995. godine u kritičnom kontekstu koji dobro poznajemo i u ovom gradu, posebno simboličnom po svom Starom mostu, može biti primjer ostatku građana ove zemlje. Los Rosales se dvostruko bori: za socijalnu inkluziju i za međuljudski i međukulturalni dijalog'', stoji između ostalog u zajedničkoj izjavi veleposlanika koju je tom prilikom predstavila veleposlanikica Švicarske u BiH Andrea Rauber Saxer.

Prošle godine priznanje ''Most za budućnost – Lepontpourl’avenir'' uručeno je neformalnoj grupi učenika Srednje strukovne škole Jajce (SSŠ Jajce) i Srednje škole ''Nikola Šop'' Jajce (SŠ ''Nikola Šop'' Jajce) za njihovu moralnu i građansku hrabrost i doprinos izgradnji mostova i povezivanju naroda u BiH kroz borbu protiv podjela i otvoreno zalaganje za jedinstveni nastavni plan i program u školama, uz poštovanje multietničnosti Jajca i Srednjebosanske županije.

Zajedničku deklaraciju grupe frankofonih veleposlanika potpisali su Martin Pammer, Veleposlanik Austrije; otpravnik poslova Belgije William Asselborn; veleposlanik Brazila Manoel Gomez-Pereira; Avgustina  Tzvetkova – Karabascheva, veleposlanikica Bugarske; veleposlanik Egipta Hala El Bishlawy; veleposlanik Francuske Guillaume Rousson; veleposlanik Grčke GeorgiosI liopoulos; veleposlanik Nizozemske ReinoutVos; veleposlanik Italije Nicola Minassi; veleposlanica Njemačke ChristianeHohmann; veleposlanica Rumunjske Dana Constantinescu; veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država MaureenCormack; veleposlanik Suverenog malteškog vojnog reda Charles-Henry de Rambures; veleposlanik Španjolske Bosco Gimenez Soriano; veleposlanica Švicarske Andrea Rauber Saxer; veleposlanik DrahoslavS tefanek, Vijeće Eu rope; i veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark, šef EU Izaslanstva.

''Most za budućnost – Lepontpourl’avenir'' uručuje se povodom 20.ožujka, Međunarodnog dana Frankofonije kada slavimo dijalog i univerzalne vrijednosti mira, suradnje, solidarnosti i održivog razvoja. Od 2010. godine BiH ima status promatrača u ovoj organizaciji.

Kopirati
Drag cursor here to close