Podcast Vikend 01

Mihovil Miško Čuljak: Heroji u crvenom

Lifestyle / Flash | 12. 02. 2022. u 14:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mihovil Miško Čuljak jedan je od osnivača Hercegovačke službe spašavanja. Povod za razgovor sa Miškom je jedanaesta obljetnica HGSS koja su prije nekoliko dana obilježena u Mostaru.

HGSS Mostar trenutno ima 36 aktivnih članova spremnih u svakom trenutku, volonterski, pomoći ljudima u nevolji na nepristupačnim područjima.

Među njima je 16 licenciranih gorskih spašavatelja, 10 speleospašavatelja, 4 spašavatelja na brzim vodama i u poplavama, 6 licenciranih spašavatelja tragača, licenciranog voditelja potrage i tri potražna tima sa psima tragačima.

Među članovima HGSS Mostar su i 3 instruktora kopnenog spašavanja, 2 instruktora speleospašavanja, 3 instruktora medicine gorskog spašavanja, 1 instruktor za vođenje potraga, 3 instruktora digitalne kartografije...

U svojih 11 godina HGSS Mostar izvela je stotine akcija spašavanja i spasila stotine života. U posljednje tri godine pripadnici HGSS Mostar izveli su 51 akciju spašavanja i 32 vježbe spašavanja, proveli su 193 dana na obukama u zemlji i inozemstvu te 30 dana na osiguranjima događaja od skijališta to brdskih ili riječnih utrka.

Ovo su samo neki impresivni podaci o njima.

Sa Miškom smo pričali kako su došli do ovakvih rezultata, o samim počecima, razlozima osnivanja i prvim počecima. Pričao nam je o temeljnim zadaćama, svim vidovima spašavanja, najčešće u neurbanim sredinama. Ističe kako su proširili svoj fokus i na potražne akcije. U svome su radu implementirali nove znanstvene, matematičke i statističke metode koje koriste u potražnim akcijama.

Od devete minute možete poslušati o snježnom nevremenu koje je prije 10 godina paraliziralo Mostar i Hercegovinu.

Od 15:40 naš je gost otkrio tko su članovi gorske službe spašavanja i kako postati dio HGSS-a.

Od 18-te minute bilo je riječi o tečajevima koje morate proći da bi postali član HGSS-a. Što sve trebate naučiti i savladati kako bi dobili značku spašavatelja.

Od 20-te minute o raznim akcijama spašavanja. Od 24-te minute o organiziranju gorskih službi spašavanja i osnivanju Saveza koji trenutno broji oko 30-tak stanica, a nakon toga kakav im je pravni i formalni status u društvu. Poslušajte i kako se financiraju.

Od 33-će minute naš je gost pričao o speleologiji, školovanju vlastitog kadra i osnivanju speleološkog društva Herceg. Kako sići u podzemlje Hercegovine, tko može zaviriti u Dželaliju, a tko može ući u Vjetrenicu ili Ravlića pećinu? Što su jame, a što pećine?

O svemu ovome možete više čuti u audio emisiji koju smo uradili sa članom HGSS-a Mostar Mihovilom Miškom Čuljkom.

Direktan download audio razgovora možete uraditi na ovome linku.

Kopirati
Drag cursor here to close