Mujagino dijete

Lučki most danas slavi 110 godina postojanja

Čudo graditeljstva i arhitekture onog vremena, bio je prvi armirano-betonski most u BiH.
Lifestyle / Flash | 03. 06. 2023. u 15:35 Z.S. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lučki Most je na današnji dan, 3. lipnja 1913. godine izgrađen i svečano pušten u promet velikom zaslugom Mujage Komadine.

Lučki most (1912. - 1913.) bio je prvi armiranobetonski most izgrađen u BiH i ujedno veliki graditeljski pothvat tog vremena.

Izgrađen je prema idejnom projektu inženjera Miloša Komadine, a na inicijativu gradonačelnika Mostara Mujage Komadine.

Imao je široki kolnik, nogostup i na početcima mosta dvije svjetiljke (dva kandelabera).

Dana 24. svibnja 1992. ušao je u povijest kao prvi porušeni mostarski most na najužemu gradskom području.

Nakon obnove, svečano je pušten u promet 24. srpnja 2005., na obljetnicu otvorenja Staroga mosta.

Zanimljiv je podatak da se u ono staro vrijeme za prelazak preko mostova cara Franje Josipa (Musala) i Mujage Komadine (Lučki) plaćala mostarina za pješake, ali samo za prelazak sa zapadne na istočnu obalu Neretve. 

Kako je ranije pisao portal Vojna povijest, prije imena grada bio je most. Krhki drveni most s bučnim lancima. Most, a na njemu čuvari – Mostarci, oni od kojih je rođeno ime. U vječnost je zakoračio Mostar, izniknuo iz svojih mostova. Iz krhkoga mosta čvrst grad.

Mostove Mostara gradili su umrli graditelji s istoka i sa zapada. Vlastodršci su se otimali za njihova imena. Turci su od kamena podigli onaj najpoznatiji, a Austrougarska je gradila niz novih, vitkih ljepotana, čeličnih i betonskih te, u samo četiri desetljeća, preinačila petstogodišnju osmanlijsku kasabu u europeiziran, uljuđen grad.

Priča o mostarskim mostovima kreće od sjevera ka jugu, počevši od prigradskoga naselja Bijelo Polje. Naime, postojeći neretvanski mostovi na mostarskomu gradskom području su: Most Vojno-Potoci, Željeznički most u Raštanima, Most Sutina, Carinski most, Most Musala, Bunur, Stari most, Lučki most, Most Hasana Brkića, Most Franje Blaževića, Željeznički most u Baćevićima te Južni most na ušću rijeke Bune u Neretvu.

Kao nikada izgrađeni, u zamislima su ostali pješački most podno Hidroelektrane Mostar, pješački most preko Skakala te monumentalni austrougarski most koji je trebao niknuti između Bunura i Staroga mosta. Mostar je jedini grad na širemu podneblju s tolikim brojem mostova, a proširimo li priču na ukupno općinsko područje, znatno će porasti i broj mostova (Drežnica, Salakovac, Žitomislići...).

Pribrojimo li tomu i one koji su potopljeni izgradnjom HE Salakovac, te manje mostove koji nisu na Neretvi, nego na njezinim pritokama, brojka doseže nekoliko desetaka mostarskih mostova.

Kopirati
Drag cursor here to close