25. godišnjica Centra

Djeca iz 'Los Rosales' rođendan proslavila s vršnjacima iz škola Grada Mostara

''Želja nam je da kroz zajedničko druženje, razne kreativne i sportske radionice prikažemo što prava inkluzija djece i osoba s invaliditetom zaista jeste''
Lifestyle / Flash | 11. 03. 2022. u 13:34 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Centar za djecu i omladinu s posebnim potrebama "Los Rosales" iz Mostara obilježio je u petak 25. godišnjicu svog postojanja i rada, a njegova ravnateljica Mirna Mezit pozvala je još jednom javnost da teži društvu jednakih mogućnosti.

Los Rosales, koji svakodnevno odgaja, obrazuje, socijalizira i radno osposobljava djecu i mlade s poteškoćama u razvoju od 2 do 50 godine ove je godine godišnjicu obilježio tako što je upriličio druženje djece s vršnjacima iz redovnih škola Grada Mostara, a ne kao dosad prigodnim kulturno-umjetničkim programom.

Video: Obilježena 25. godišnjica Centra 

Djeci Los Rosalesa pristigli su prijatelji iz Četvrte osnovne škole, zatim Šeste i OŠ "Zalik", te vrtića "Ciciban" i JU Dječji vrtići "Mostar". Družili su se kroz različite radionice - sportske, kreativne, slikarske, a organizirana je bila i modna revija.

''Želja nam je da kroz zajedničko druženje, razne kreativne i sportske radionice prikažemo što prava inkluzija djece i osoba s invaliditetom zaista jeste'' rekla je u razgovoru za Fenu ravnateljica Centra "Los Rosales" Mirna Mezit.   

Dok su se djeca radovala organiziran je radni ručak Uprave Los Rosalesa i predstavnika organa vlasti kao i partnera koji sudjeluju u radu JU Centar za djecu i omladinu.

Po riječima ravnateljice, razgovaralo se o poboljšanju uvjeta za odgoj i rehabilitaciju mladih i djece te odraslih osoba s invaliditetom, ali i statusu Centra.

''Mi smo registrirani kao jedinstven pravni subjekt. Međutim, promatraju nas kroz različite segmente; predškolski odgoj i osnovni te radno-rehabilitacijske radionice za djecu iznad 18 godina i rezidentni smještaj za djecu koja dolaze iz obližnjih mjesta i tu borave od ponedjeljka do petka. Želimo postati resursni centar koji će pružati usluge servisa i podrške kako za djecu i mlade s poteškoćama tako i roditeljima te tako pružiti potporu djeci u inkluziji pri redovnim školama i vrtićima'', pojasnila je Mezit.

Foto:FENA / Proslava Dana Centra Los Rosales 

Govoreći o inkluziji i njezinom provođenju kroz nastavni proces i vrtiće, ona je naglasila kako 'Los Rosales' svakodnevno radi na potpunoj inkluziji djece i mladih s poteškoćama u razvoju u svim sferama društva.

''Inkluzija bi se trebala odvijati i nakon završene škole kako bi se pružila jednaka šansa za sve, odnosno kako bismo dobili društvo jednakih mogućnosti'', poručila je Mezit.

Ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta u Vladi Hercegovačko-neretvanske županije Rašid Hadžović kazao je kako su u Gradu Mostaru i HNŽ-u ponosni zbog jednog ovakvog centra s obzirom na to da je nastao u teškom trenutku, za vrijeme rata, kao i zbog djece koja imaju potrebu za tom vrstom skrbi koju pruža ovaj centar.

On je podsjetio da je ove godine u HNŽ-u angažirano 110 asistenata, što znači da ga je dobilo svako dijete za koje je bila potreba.

Foto:FENA / Proslava Dana Centra Los Rosales 

Asistenti su svojevrsna pomoć i učiteljima, tako da su svih zadovoljni i roditelji i djeca jer su stvoreni bolji uvjeti za neometan nastavni proces - dodao je ministar Hadžović.    

Kopirati
Drag cursor here to close