Izdržljivost i snalažljivost

Legenda o Poonu Limu: Nevjerojatna priča o preživljavanju na moru

Nevjerojatna priča o Poonu Limu koji je preživio 133 dana na splavi nakon torpediranja broda SS Benlomond od strane njemačke podmornice U-172.
Lifestyle / Flash | 22. 05. 2024. u 19:03 | M.Š. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Godine 1942. kineski mornar Poon Lim bio je član posade na britanskom trgovinskom brodu SS Benlomond. Brod je plovio iz Cape Towna prema Surinamu kada je 23. studenoga doživio tragediju. Njemačka podmornica U-172 torpedirala je brod, uzrokujući njegovo brzo potonuće. Udarac je bio tako snažan da je brod potonuo za samo nekoliko minuta, ostavljajući posadu bez vremena za organizirani bijeg.

Poon Lim se našao sam na splavi za spašavanje, bez ikakvog pogona i besciljno plutajući beskrajnim Atlantskim oceanom. U trenutku nesreće, Lim nije znao plivati, ali je uspio ostati na površini i pronaći splav. Njegova borba za preživljavanje tek je započela.

Splav je bila opremljena minimalnim zalihama: nekoliko galona vode, nekoliko konzervi hrane, komadić čokolade i nekoliko baklji. Lim je brzo shvatio da će morati biti izuzetno domišljat kako bi preživio. Njegove zalihe vode i hrane bile su ograničene, pa je počeo pecati koristeći improvizirani pribor napravljen od žica iz baklji. Ribu je sušio na suncu kako bi imala duži rok trajanja.

Kako su dani prolazili, Lim se suočavao s brojnim izazovima. Njegova voda je ubrzo ponestala, pa je pribjegao nevjerojatnim metodama kako bi preživio. Kada bi uhvatio pticu, pio bi njezinu krv kako bi unio tekućinu u svoje tijelo. Ovaj očajnički potez bio je ključan za njegovo preživljavanje.

Jednog dana, Lim je uspio uloviti morskog psa. Koristeći samo vrč za vodu, uspio ga je udariti i ubiti. Zatim je morskog psa rasparao i koristio njegovo meso za hranu, a krv za piće. Ovaj podvig pokazao je nevjerojatnu hrabrost i snalažljivost ovog kineskog mornara.

Dok je plutao, nekoliko brodova i aviona prošlo je blizu, ali ga nisu primijetili. Njegov duh nije klonuo, a njegovu odlučnost da preživi nisu poljuljale ni oluje ni ekstremne vrućine.

Poon Lim je preživio nevjerojatnih 133 dana na moru, što je najduži zabilježeni period preživljavanja na splavi. Na kraju, 5. travnja 1943., brazilski ribari pronašli su ga i spasili blizu obale Brazila. Bio je iscrpljen i teško dehidriran, ali živ.

Nakon spašavanja, Lim je postao svjetski poznat i dobio je brojne počasti. Britanska Kraljevska mornarica nagradila ga je medaljom za preživljavanje, a njegova priča inspirirala je mnoge. Njegovo iskustvo postalo je predmetom studija o preživljavanju na moru, a njegova domišljatost i upornost i danas su primjer hrabrosti i ljudske izdržljivosti.

Poon Lim je nakon rata emigrirao u Sjedinjene Američke Države, gdje je živio do svoje smrti 1991. godine. Njegova priča ostaje jedan od najfascinantnijih primjera preživljavanja u povijesti pomorstva.


Kopirati
Drag cursor here to close