Blamage für Marine im Roten Meer

Blamaža njemačke mornarice u Crvenom moru!

Nevjerojatna iskustva njemačke mornarice uz obalu Jemena!
Vijesti / Svijet | 28. 02. 2024. u 22:08 | M.Š. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema izjavama insajdera i informacijama iz Bundeswehra, drama na moru se odvijala u ponedjeljak navečer oko fregate "Hessen", koja je trenutno na opasnoj misiji u Crvenom moru. Kako navodi njemački list Bild, incident koji se dogodio simbol je djelomično lošeg stanja njemačke vojske i Oružanih snaga kojima je na čelu ministar Boris Pistorius.

Radarski sustavi njemačkog ratnog broda pogrešno su prepoznali dron koji je kružio iznad njega kao neprijateljski. “Hessen” je tada na njih ispalio dvije rakete. Ali u stvarnosti njemačka fregata je gađala američku bespilotnu letjelicu MQ-9 Reaper (raspon krila 20 metara, košta oko 30 milijuna eura).

Sreća za Amerikance je da su obje njemačke presretačke rakete SM2 zakazale, nisu dosegle cilj iz tehničkih razloga, te su pale u more. Dron Reaper leti na 12.000 metara visine. Najveća operativna visina njemačkog protuzračnog projektila SM-2 je preko 20.000 metara.

Glasnogovornik ministarstva obrane Michael Stempfle potvrdio je u srijedu da dron koji je bio gađan i na koji je pucano nije mogao u početku biti identificiran ni jednoj prijateljskoj postrojbi. “Hesse” je tada pokušao oboriti ovaj dron, ali nije uspio.

Stempfle nije rekao kojoj je zemlji ovaj dron pripadao. Vojni insajder Thomas Wiegold međutim, otkrio podrijetlo i tip drona.

Video: Dokumentarac o ponosu njemačke mornarice

Glasnogovornik BMVg-a izričito je u srijedu naglasio da je prije bojnog djelovanja "Hesse" zatražio informaciju od svih savezničkih zemalja, ali kako nijedna država nije prijavila vlastiti dron u operativnom području. Tek kasnije se pokazalo da je riječ o neprijavljenom dronu.

Poznato je kako se u regiji nalaze američki borbeni dronovi koji nemaju nikakve veze s operacijom u Crvenom moru.

Obrambeni stručnjak upozorava na problem streljiva

U međuvremenu, glasnogovornik za obrambenu politiku zastupničkog kluba Unije u Bundestagu, Florian Hahn (CSU), upozorava na mogući problem sa streljivom: ''Tek smo sada saznali kako se streljivo s fregate 'Hessen' ne može više nabavljati jer odgovarajuća industrija više nema kapaciteta”, rekao je političar u WELT-u.

"Dakle, kada se zalihe potroše, mornarica ih više ne može ponovno napuniti - i mora povući fregatu", dodao je Hahn.

Stručnjak za obranu optužio je vladajuću koaliciju kako je ovaj problem mjesecima skrivala od oporbe.

Kopirati
Drag cursor here to close