Evo odgovora stručnjaka!

Koliko često zapravo treba prati kosu?

Neke kose zahtijevaju češće pranje od drugih, a odstupanje od optimalne učestalosti pranja može donijeti više štete nego koristi.
Lifestyle / Flash | 05. 02. 2023. u 21:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kad je u pitanju svijet ljepote, uvijek se nekako istaknu svi trendovi i savjeti vezani za kosu. Tako je zanimljiv i pregled najpretraživanijih pitanja u prošloj godini, vezanih upravo uz njegu kose. Uz pitanja poput 'kako nakovrčati kosu pomoću pegle?', 'kako se sam ošišati?' i 'kako da kosa brže raste', istaknulo se još jedno pitanje, ono vezano za pranje kose - koliko je često trebamo prati?

Odgovor na ovo pitanje nije jedinstven i on, očekivano, ovisi o tipu kose... Naime, neke kose zahtijevaju češće pranje od drugih, a odstupanje od optimalne učestalosti pranja može donijeti više štete nego koristi,piše Diva.hr.

1. Tanka kosa

Kako smo pisali ranije, triholozi kažu kako je tanka kosa zahtjevnija jer traži gotovo svakodnevno pranje. Naime, stručnjaci su za Glamour pojasnili da osobe s tankom kosom obično imaju više vlasi na glavi nego ostale teksture. To znači da imaju i više folikula, a svaka folikula uz sebe veže i lojne žlijezde, zbog čega se proizvodi više prirodnih ulja.

Budući da je promjer vlasi tanji nego kod ostalih tekstura, kosa se lako može "opteretiti" uljem pa je svakodnevno pranje često neophodno za uklanjanje naslaga sebuma s vlasišta. Suprotno uvriježenom mišljenju, kosa se neće manje mastiti ako je manje peremo, niti će svakodnevno pranje trajno ukloniti sebum s vlasišta. Trihologinja pojašnjava da je vlasište produžetak kože lica pa, kao i na ostatku tijela, na njemu se nakupljaju prljavština, mrtve stanice kože, znoj i sebum. Zato kosu i vlasište treba redovito prati jer čisto i zdravo vlasište znači i zdravu te njegovanu kosu.

2. Mješovita kosa

Drugi tip je mješovita kosa, odnosno kombinacija tanke i čvrste vlasti. Takva je kosa sklona mašćenju pri korijenu, a kako prema sredini vlas postaje sve suša. Dobra je ideja, savjetuju triholozi, potražiti šampon koji će učinkovito očistiti kosu od korijena, no i dalje dati dovoljno vlažnosti ostatku dlake, od sredine prema vrhu vlasi. Stručnjaci preporučuju pranje svaki drugi dan.

3. Čvrsta kosa

Čvrsta kosa često ima najdeblju od svih tekstura kose jer ima i najširi promjer vlasi. Široki promjer, pojašnjava trihologinja, znači da je sklona suhoći, no manje se masti. Osobe s gustom kosom moći će dulje izdržati bez pranja, a da im kosa ne izgleda masno.

Za njegu guste i čvrste kose, potražite proizvode koji je vlaže i hidratiziraju. Trihologinja napominje da, čak i ako kosa ne izgleda masno, redovito šamponiranje i pranje su nužni kako bi vlasište ostalo čisto i zdravo pa preporučuje pranje kose svakih tri do četiri dana.

4. Kovrčava kosa

Za kraj smo ostavili kovrčavu kosu koja je među osjetljivijima zbog svoje jedinstvene strukture. Naime, sklona je lomljenju pa s kovrčava treba nježno, pogotovo kad je u pitanju raščešljavanje. Njihova je struktura nježna i porozna, što znači da brzo upijaju, ali i brzo gube vlagu pa vlasi lako postaju suhe i lomljive.

Osobe s kovrčavom kosom u rutinu njege kose trebaju uvesti dubinski hranjive i hidratantne proizvode poput ulja, regeneratora i maski za kosu. Što se tiče učestalosti pranja, slično je kao s čvrstom kosom. Ona neće izgledati masno, no zbog zdravlja vlasišta, ne bi trebalo proći više od četiri dana između pranja.

Kopirati
Drag cursor here to close