Ideje za igre

Kiša je uporna - evo kako zabaviti djecu u kući

Evo nekoliko ideja kako da zabavite mališane.
Lifestyle / Flash | 15. 05. 2023. u 12:50 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za djecu ne postoji ništa ljepše od igranja na otvorenome, ali takav scenarij i nije najsretnija opcija kada vani pada kiša i primorani su ostati kod kuće. Međutim, postoji mnogo zanimljivih načina na koje zajedno možete odagnati kućnu dosadu.

Ovo su neke zanimljive aktivnosti koje možete raditi s djecom.

Kino ili kazalište, makar i u kući

Istražite ponudu filmova u obližnjem kinu i izaberite film s tematikom koja bi dijete mogla zanimati. Među temama koje se traže su priče o životinjama, prirodi, crtići, kao i filmovi o djeci. Uz kino kartu, treba izdvojiti novac i za kokice.

Druga mogućnost je odlazak u kazalište lutaka, ili ono koje daje predstave za djecu. Zasigurno nema mališana koji ne voli tu vrstu provoda.

Ako niste pronašli odgovarajući film ili predstavu, kino ili kazalište možete organizirati i u svom dnevnom boravku. Na koncu, to je dobra prilika da uprizorite vlastitu predstavu: Pomozite djeci da se odjenu i našminkaju, pa vam mogu odigrati predstavu koju sami izmisle.

Posjetite knjižnicu

Prošetajte s djetetom do knjižnice i izaberite slikovnice i priče koje možete čitati idućih dana kad ste kod kuće zbog lošeg vremena. Time potičete naviku druženja s knjigom i doprinosite tome da se obogati njegova mašta.

Imajte na umu da to ne moraju biti samo slikovnice - dijete može pratiti i neku priču koju ćete mu čitati u nastavcima tijekom nekoliko dana, a sigurno će voljeti i pjesmice za djecu. Provjerite i kakve radionice za djecu nude knjižnice, nerijetko ima puno zabavnog sadržaja.

Uostalom zasigurno imate i slikovnice i knjige kod kuće koje možete iskoristiti, a i sami možete napisati vlastitu priču.

Provlačenje kroz mrežu

Ako baš morate ostati kod kuće, nabavite više metara trake u boji koju možete polijepiti u hodniku ili dječjoj sobi, tako da stvorite mrežu kroz koju se treba provlačiti.

Dogovorite s djecom da pospreme sobu, ali tako da u svakom trenutku u rukama smiju imati jednu stvar i moraju se provlačiti dok je ne odnesu na njeno mjesto. Druga mogućnost je da cijela obitelj mora proći kroz hodnik sa isprepletenom mrežom, ali tako da se ne smijete dodirnuti.

Tražite skriveno blago

Svatko u jednoj sobi može sakriti neki predmet, pa zamijenite prostorije i bacite se u potragu dok ga ne pronađete. Možda vam rekvizit može biti čokolada, pa ju onaj tko ju pronađe može pojesti sam. Osmislite i nagrade za one koji pritom učine što manje nereda, a posebno one koji će i pospremiti za sobom.

Igrajte društvene igre

Kućni turnir u igranju karata, Monopolyju ili Čovječe ne ljuti se, ne samo da spašava od dosade dok vani pada kiša, nego je prilika za puno smijeha i zabave. Organizirajte se tako da igrate u parovima, pa pobjednici igraju s pobjednikom drugog para…

Oslikajte jedan zid

Ako niste odlučili zaista oslikati zid u sobi i nije vam važno kako će izgledati, prije toga nabavite veliku rolu papira koji možete pričvrstiti na zid s malo selotejpa. Dajte djeci bojice i pridružite im se. Ono što naslikate možete i ostaviti na zidu do nove prilike za slikanje, kad uradak možete spremiti za uspomenu.

Karaoke i ples

Mališani obožavaju pjevanje i imitacije. Dopustite im da zavire u vaš ormar i posude nešto da bi se kostimirali, pa pripremite mikrofon i pred vama je bezbroj mogućnosti: Pjevajte, plešite, nasmijavajte jedni druge, odnosno radite sve što vas veseli.

Iskoristite priliku za učenje

Možda ste već razmišljali o tome da izađete s djetetom u restoran, na neku radionicu, ili ga želite povesti na put avionom, što još nije doživjelo? Organizirajte 'restoran' kod kuće, tako da jedan roditelj glumi konobara, a drugi je zajedno s djetetom gost.

Na sličan način možete se igrati i putovanja avionom. Tako pomalo možete učiti dijete pravilima ponašanja.

Blow mjehurići 

Puhanje i pucanje mjehurića zabavni su za sve uzraste. Možete napraviti natjecanje tko može napraviti najveći mjehurić, te tko ih može više puknuti.

Ples uz ritam kiše

Slušajte ritam koji kiša čini i imati natjecanje u plesu. Dajte nagrade osobi koja dolazi s najvećim kišnim plesom.

Napravite tvrđavu od jastuka

Djeca posebice ona manja vole tvrđave. Napravite tvrđavu ili šator, od jastuka, posteljine i svega što u kući imate i možete iskoristiti da tvrđava bude po ideji vaših mališana. 

Care care gospodare koliko je sati?

Tko zna koliko je stara ova igra? Sigurno ima desetljeća iza sebe… Ako ste jedan od onih koji je djetinjstvo proveo izgovarajući “care care govedare” i nije razumio što to znači - e, pa samo ste krivo izgovarali gospodare.

Sjećate se pravila i one strepnje samo da ne budu mravlji koraci? Za ovu igru nas je trebalo najmanje troje.

Jedan je bio car, stajao je podanicima okrenut leđima i odgovarao na pitanje na sljedeći način:
X mravljih koraka (stopalo ispred stopala)
X mišjih koraka (mali koraci)
X mačjih koraka (srednji koraci)
X konjskih koraka (veliki koraci)

Igrači se izmjenjuju, a pobjednik je onaj tko prvi dođe do cara.

Igrači mogu i mijenjati glas pa je igra zanimljivija jer ih car ne raspoznaje, a može ih i zeznuti i upropastiti ih tako da ih vrati na početak uz odgovor: “Pao sat u bunar”. 

 

Kopirati
Drag cursor here to close