Torbice od drveta

Upoznajte Karla, umjetnika koji drvo pretvara u modu

Ljubav prema drvetu i općenito prema stvaralačkom zanatu, tvrdi, ima od malih nogu
Lifestyle / Flash | 13. 01. 2020. u 10:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Karlo Glogoški, mladić je iz središnje Bosne, ljubav prema umjetnosti i drvetu stopio u jedno.

Dugo je tražio koja to grana umjetnosti njemu 'leži' sve dok nije otkrio drvo.

''Kao u svakom malom gradu problem je što se nema što konstruktivno raditi pa smo primorani sami naći zanimaciju, sami doći do svog umjetničkog izričaja. U početku mi je likovna umjetnost bila zanimljiva, usmjeravao sam se u crtanje i slikanje portreta, a zatim me počela zanimati glazba i svirao sam gitaru i usnu harmoniku. Ali ništa me nije ispunjavalo kao trenutna zanimacija, drvo'', kazao je Karlo.

 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 

Teaser... My first video, coming soon. Photography by @andrearadmanic #woodworking #wood #photography #craft #handmade

Objavu dijeli Karlo Glogoški (@kgwoodcrafts)

Ljubav prema drvetu i općenito prema stvaralačkom zanatu, tvrdi, ima od malih nogu, ali time se ozbiljnije počeo baviti u srednjoj školi uz mentorstvo lokalnog stolara.

Prvo što je stvorio, bila je gitara. Ubrzo je, stigao na sljedeću životnu prekretnicu, a to je upis studija. Zbog fakulteta seli se u Mostar, a strast prema rukotvorinama unatoč udaljenosti od radionice u rodnom Novom Travniku, nije jenjavala.

''Fakultet je imao svoje određene problematike i obaveze koje su zahtjevale moju pažnju, ali željno sam išćekivao praznike da odem doma u svoju radionicu da počešem ruke koje su me svrbile'', rekao je za Bljesak.info Karlo.

Foto: Andrea Radmanić / Karlove drvene torbice

Zbog novonastalih obaveza, odlučio se da izrađuje nešto maleno i lijepo te je istražujući pronašao način za pravljenje modnog nakita od drveta, poput prstenja, cvjetova i privjesaka za lančiće i narukvice.

''Drvo je jedan jako prelijep medij za obradu. Radeći veliki ormar ili veliku stolicu je isto kao izrađivati mali privjesak. Rad sa drvetom uvijek ima svoju čar, radio ti sa malim nožićem u prirodi ili u radionici s raznoraznim alatima. Nakit sam počeo izrađivati zbog toga što nisam imao određene alate da radim veće stvari popit gitara i slično'', kazao je.

No, glavni insprirator i 'krivac' za izradu torbica od drveta bila je Karlova djevojka. 

''Upoznao sam ljude i kolege na fakultetu koji su počeli prepoznavati ljepotu tih mojih rukotvorina te sam ih počeo poklanjati, jer mi je bilo drago da mogu dijeliti svoju ambiciju s drugima'', navodi mladi umjetnik i otkriva kako je nastala prva torbica.

Foto: Privatni arhiv / Karlo Glogoški

''Jednog dana se njena najdraža torbica pokvarila, te sam joj je popravio, ali poslije nekoliko dana opet je pukla. Naljutilo me višestruko popravljanje i odlučio sam joj napraviti najljepšu torbicu na svijetu. Odabrao sam najljepši komad oraha koji sam imao i lijepio sam furnir na njega po uzoru na mog omiljenog slikara, P. Mondriana. Oduševljena torbicom, odmah je počela kombinirati svoj stil prema njoj. Kad god bi je nosila bila bi predmet razgovora i pogledi bi gravitirali prema njoj'', rekao je kreativac koji sada studira u Zagrebu.

Tada se i stvorio veliko zanimanje za tim torbicama, tvrdi Karlo, te je dobio ideju kako bi svoj hobi mogao postati, kako kaže, životnim radom. Javnosti se tako prvi put predstavlja u listopadu u Zagrebu na multimedijalnoj izložbi 'Zašto drvo?', uz Andreu Radmanić.

Foto: Andrea Radmanić / Karlove drvene torbice

''Izložba koju sam imao bila je svojevrsni izlaz mojih torbica iz radionice da predstavim ljudima uživo sve što radim i prikažem proces nastanka torbica. Dokumentarac koji je bio prikazan na toj izložbi je prikazivao potpuni proces izrade torbice. Cilj filma je bio staviti gledatelja u poziciju kao da se nalazi u radionici uz autentične zvukove pila, strojeva i brušenja'', rekao je za Bljesak.info Karlo.

Budućnost Karlo, nakon diplomiranja, planira posvetiti stolarstvu pokretanjem svoga obrta i kreiranja brenda, čime bi došlo i do izlaganja na raznim festivalima i sajmovima.

Kopirati
Drag cursor here to close