Red Bull Half Court

Kako vrhunski ulični košarkaši zamišljaju savršen teren

Ulična košarka za mnoge je način života koji se ne ogleda samo u vještini baratanja loptom, glazbi i modi koji prate ovaj sport, već i u izgledu terena na kojem igrači provode svoje vrijeme.
Lifestyle / Flash | 23. 04. 2021. u 20:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pred početak nove sezone natjecanja Red Bull Half Court, globalnog turnira u uličnoj košarci, organizatori su angažirali poznatog uličnog umjetnika da otkrije kako pet poznatih basketaša zamišlja idealan košarkaški teren i njihove vizije pretoči u pet umjetničkih djela.

Ulična košarka za mnoge je način života koji se ne ogleda samo u vještini baratanja loptom, glazbi i modi koji prate ovaj sport, već i u izgledu terena na kojem igrači provode svoje vrijeme. Košarkaška igrališta postoje svugdje, ali samo ih je nekoliko ušlo u legendu. Ovog ljeta, novi tereni će ponići u zemljama širom svijeta, kada natjecanje Red Bull Half Court donese najbržu verziju basketa 3x3.

Foto: PR / Vizija idealnog košarkaškog terena

Red Bull Half Court je globalni turnir u uličnoj košarci, koji igračima sport donosi tamo gdje žive: u njihove gradove, u njihove kvartove, na njihove terene. Prvi lokalni turniri počinju od svibnja, a Svjetsko finale se održava u rujnu u Rusiji. U kvalifikacijskim turnirima se očekuje oko 15 000 sudionika.

Prije početka sezone 2021 ovog globalnog turnira, pet ikona ulične košarke je otkrilo kako zamišljaju svoje lične košarkaške terene iz snova. Na poziv Red Bull Half Courta, poznati italijanski ulični umjetnik PISKV je interpretirao njihove vizije i pretočio ih u sjajne crteže. Rezultat je pet fenomenalnih umjetničkih djela, koja bi trebala inspirirati basketaše širom svijeta da lokalne terene transformišu u svoje fantazije.

Foto: PR / Savršeni tereni

Jedan od onih čiji je teren iz snova Italijan naslikao bio je Dušan Domović Bulut (Srbija), po mnogima najbolji igrač basketa 3x3 svih vremena i ambasador natjecanja. Pored njega, tu se našla Jamad Fiin (SAD/Somalija), univerzitetska košarkaška zvijezda i internet senzacija, te basketaši Joey 'King Handles' Haywood (Kanada), Li Tsz Kwan (Hong Kong) i Nijemac Paul Gudde (danas sportski direktor turnira).

''Volim uličnu košarku jer je jako bliska mojoj uličnoj umjetnosti. Zato sam vrlo rado nacrtao ove terene za igrače koje sam svakodnevno gledao na društvenim mrežama. Bilo je izazovno nacrtati ono o čemu netko drugi sanja, i bilo je cool napraviti ovih pet unikatnih djela. Proučio sam lokacije i uradio dosta skica rukom. Zatim sam finalne ilustracije napravio u digitalnom obliku, kako bih uhvatio savršene boje i detalje. Bila je ovo zaista sjajna prilika, jer volim doprinositi zajednici i volim koncept umjetnosti u javnom prostoru. Za mene je slikanje na ulici kao dijeljenje poklona ljudima i davanje natrag'', rekao je italijanski umjetnik.

''To je potpuno drugačiji sport kada ste jedno sa terenom, kada je 'vaš'. Samo će tada na površinu isplivati vaši najbolji potezi i igraćete na svom maksimumu'', smatra Paul Gudde, sportski ravnatelj natjecanja.

''Drago mi je da ćemo podržati košarkašku scenu u 24 zemlje koje sudjeluju u turniru. To će biti nešto zaista posebno!''

Kopirati
Drag cursor here to close