Uklopi ih savršeno

Zavjese su često zanemarene - koje boje, materijale, modele i dimenzije odabrati za dom

Iako im je u nekom trenutku popularnost počela padati, zavjese su vrlo poželjan element u stanu.
Lifestyle / Flash | 23. 04. 2021. u 11:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok uređujemo ili razmišljamo o uređenju interijera, većina nas točno zna kakvu sofu, kuhinju ili spavaću sobu, zavjese često ostaju zanemarene. Zavjese su jedan od elemenata koji će osvježiti prostor, dati mu karakter, a korisne su i kada se želimo sakriti od neželjenih pogleda ili od jakog sunca.

  / Odabir zavjesa ovisi o nekoliko faktora

Kakve vrste zavjesa postoje?

Izbor modela, uzoraka, boja, tkanina i vrsta zavjesa poprilično je velik.

Klasične zavjese najčešći su izbor, naročito za one koji vole tradicionalne interijere.

  / Rmske zavjese su moderne ravne zavjese koje se kontroliraju

Paket, ili kako ih još često nazivaju rimske zavjese su moderne ravne zavjese koje se kontroliraju (podižu i spuštaju) uz mahizam.

  / vijetle zavjese uSvjetle zavjese unose prozračnost u interijer

Panel zavjese najčešće su izbor u modernim i suvremenim interijerima, a najbolje su rješenje i za klizne stijenke.

Rolo zavjese su također jedan od čestih izbora u modernim interijerima, ali i uredima. Obožavaju ih oni koji žele “blackout” mogućnost, a također su vrlo zanimljive dekoracije u prostorima.

  / Panel zavjese najčešće su izbor u modernim i suvremenim interijerima

Kakve zavjese odabrati?

Bez obzira o kojoj prostoriji u stanu se radi, odabir zavjesa ovisi o nekoliko faktora. Prije svega, krenite od boje. Želite li zavjese uklopiti u boje koje već prevladavaju u interijeru, ili se pak želite neku koja je u potpunom kontrastu od boja koje već dominiraju interijerom. Ako boju zavjesa želite uklopiti s već postojećim bojama, onda ih možete kombinirati s bojom tepiha ako on postoji u stanu, bojom kauča, dekorativnih jastuka i slično.

  / Klasične zavjese najčešći su izbor

Imajte na umu da tamne zavjese uglavnom vizualno umanjuju prostor dok svijetle zavjese unose prozračnost u interijer. Ako su vam zavjese potrebne kako bi spriječili ulazak svjetlost u stan, tada se možete odlučiti za kombinaciju svijetlih i tamnih zavjesa kako biste ih mogli kombinirati po potrebi i tamni dio zavjese koristiti samo za vrijeme velikog sunca.

Kako izračunati veličinu i dužinu zavjesa?

Odabir veličine i dužine zavjesa po mnogima je najbitniji za stvaranje savršenog izgleda i pozicioniranje zavjesa. Posljednjih godina zavjese do poda, ili čak one koje izgledaju da bi mogle biti koji centimetar kraće su sve češći odabir dizajnera interijera.

  / Izbor modela, uzoraka, boja, tkanina i vrsta zavjesa poprilično je velik

Prije kupovine svakako morate imati sve potrebe mjere, stoga, uvijek koriste metar i mjerite u mililimetrima. Jedno od zgodnih pravila koje vam mogu biti od koristi jest i ono da bi karniša trebala biti od 8 do 12 centimetara duža od prozora.

Kopirati
Drag cursor here to close