Savjeti

Kako ukloniti mrlje od voća s odjeće?

Kako trajno ukloniti mrlje uzrokovane voćem i voćnim sokovima
Lifestyle / Flash | 20. 07. 2020. u 14:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Djeca se često zaprljaju voćnim sokom ili voćem koje je iscurilo na odjeću. Neke se voćne mrlje uklanjaju vrlo teško, ali imamo za vas nekoliko savjeta koji bi vam mogli pomoći.

U sljedećem tekstu prenosimo vam neke od tih metoda i vrijednih savjeta, koji će vam zasigurno pomoći.

  • Mrlju najprije pospite solju, te isperite u hladnoj vodi, a nakon toga operite tkaninu na uobičajeni način deterdžentom za pranje rublja.
  • Mješavinu limunovog soka i alkoholnog octa u omjeru 1:1, lagano vatom nanesite na mrlju, te nakon što je odstajalo nekoliko minuta operite ručno deterdžentom ili pak u perilici rublja.
  • Drugi način za uklanjanje mrlja od voća je trljanje istih, mješavinom 90-postotnog alkohola i vode u omjeru 3:1. Ako su mrlje tvrdokorne, treba ih protrljati rastopinom jednog dijela 20-postotnog vodikovog peroksida i vodom, u omjeru 1:3. Kako biste izbjegli izbijeljene mrlje, rastopinu nemojte upotrebljavati na osjetljivim tkaninama kako se ne bi oštetila i izblijedila.
  • Mrlju možete istrljati i tekućim glicerinom, kojega ćete pustiti da djeluje preko noći, ili navlažiti razrijeđenom octenom kiselinom.
  • Jedna od mogućnosti je i soda bikarbona, koju trebate utrljati u mrlju i ostaviti djelovati neko vrijeme. Ako je mrlja jača, ostavite sodu najmanje dva sata. Nakon toga, potrebno je oprati odjevni predmet na uobičajeni način.
Kopirati
Drag cursor here to close