Vjesnici proljeća

Kako pravilno održavati tulipane u vazi

Otkrit ćemo ti i zašto se "objese", ali i kako to spriječiti te koje cvijeće s njima ne smiješ staviti u vazu
Lifestyle / Flash | 28. 02. 2024. u 10:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako pravilno održavati tulipane u vazi

Jedni od vjesnika proljeća predivni su tulipani koje obožavamo i u zemlji, a jednako tako i u vazi. Omiljeni ukras za koji se lako brinuti razveseliti nas može u tren oka, jer, znamo već, cvijeće puno toga može popraviti.

Osim što ih pronalazimo u raznim bojama, tulipani dolaze i u različitim oblicima pa tako mogu imati jedan ili dva reda latica koje mogu biti i ravne ili nazubljene. A kako bi njihovu ljepotu što dulje očuvala, dijelimo s tobom nekoliko savjeta, od toga kada se sade do toga kako ih održavati u vazi, da se ne “objese”.

Delikatni cvijet tulipana koji simbolizira savršenstvo ljubavi dolazi u nekoliko boja. Crvena je naravno ljubav, žuta je pak simbol prijateljstva. Ljubičasti tulipani znak su vjernosti, ružičasti nevinosti i čistoće, a bijeli znače oprost. Evo kako ćeš brinuti o tulipanima, simbolima nježnosti.

Kada se (i kako) tulipani sade?

Da bi tulipani koje ćeš posaditi živjeli dugo, prvo im je potrebno pripremiti zemlju. Bez obzira sadiš li ih u vrtu ili u svojoj balkonskoj posudi, pobrini se da je tlo, odnosno zemlja, obrađena i da je dovoljno duboka, barem 20 do 30 centimetara, kako bi ih posadila na dubini jednakoj debljini dviju lukovica. Naravno, možeš ih saditi i dublje, ali nikako ne pliće, dakle lukovica mora biti dobro "ukopana" u zemlju.

Lukovice tulipana trebaju organske tvari pa možeš dodati i kompost, dok ćeš propusnost gornjeg sloja zemlje dobiti tako što ćeš površinu prekriti pijeskom. Sade se ujesen, točnije u listopadu ili početkom studenog, kako bi na proljeće cvjetovi tulipana spremno zablistali. Među lukovicama pak treba ostaviti prostora jednakog trima debljinama lukovica ili na barem oko 15 centimetara razmaka.

Ako si pak odabrala saditi ih u tegli, lukovice redovito trebaš zalijevati. To znači da tlo niti tijekom zime zemlja ne smije biti suha, ali naravno, ne smije imati niti previše vode. Nakon prve cvatnje cvjetne glavice treba otrgnuti kako bi se cvat nastavio. Biljke na taj način, "bez glave", imaju jako snažne lukovice što je važno za sljedeći rast. Lišće je pak važno ostaviti da se samo osuši, sve do početka ljeta, odnosno lipnja. Dakle, nemoj ga micati sama.

Također je važno tlo redovito hraniti, mineralnim gnojivom s malo dušika, i nešto više fosfora, ali i kalija. Lukovice naravno ostaju u zemlji cijelo vrijeme, a iskapamo jedino ako prostor među njima postane pretijesan, što je otprilike svake tri ili pet godina, ako ih sadiš na vrtu. Iskapaju se kad je lišće žuto, no još uvijek nije ispalo, dakle tek kad im sezona završi.

Lukovice se dakle sade u periodu od početka rujna do kasne jeseni, a ako ih sadiš u posudi, unesi je na zatvoreno, a ponovno iznesi na otvoreno tijekom mjeseca ožujka kako bi cvijet spremno izvirio baš u proljetno vrijeme.

Kako tulipane održavati u vazi? 

Ako se pak odlučiš na kupnju tulipana za vazu, radije izaberi one čiji su cvjetovi još zatvoreni i imaju zelene pupoljke, koji još nisu ni obojeni. Budući da im je potrebno nekoliko dana da se otvore, bolji su izbor od onih koji su već otvoreni jer će dulje trajati u tvojoj vazi, i više od tjedan dana.

S druge pak strane, otvoreni i rascvjetani tulipani, koliko god bili predivni, trajat će tek koji dan.

Koliko je tulipanima potrebno vode?

U vazi tulipani traju od pet do deset dana, a u tom periodu prikupljaju vodu. Nakon kupnje ili ubiranja, ako ti je neko vrijeme potrebno da dođeš kući, omotaj ih vlažnim papirom ili krpom.  Nakon toga važno ih je što prije staviti u vazu s vodom jer su osjetljivi na sušu, a zatim im je vodu potrebno redovito dolijevati što će im pomoći da cvjetaju. Vodu je tulipanima potrebno i redovito mijenjati (svaki dan ili dva), iako neki preporučuju čak i dva puta tijekom dana jer obožavaju svježu i hladnu vodu.

Svaki se dan preporučuje i stabljiku malo odrezati, za oko jedan centimetar, kako bi lakše upijala vodu. Pritom je čak trik stabljiku rezati - ukoso. Osim toga, višak je listića s tulipana potrebno ukloniti kako oni ne bi počeli trunuti kad dospiju u vodu što će je onečistiti, piše miss7.

Kad ih stavljaš u vodu, pobrini se da im barem polovica stabljike bude uronjena, a važno je i da vaza bude dovoljno duboka.

Zašto se tulipani objese?

Ove predivne biljke koriste vodu da učvrste i podupru svoje stabljike. Ako su se objesili znači da im nedostaje vode ili da je vodu potrebno promijeniti, a pritom ih i obrezati kako bi do nje lakše došli. Potrebno im je neko vrijeme da se oporave, ali primjera radi, ako to učiniš navečer, do jutra će biti ponovno svježi. Budući da se oni kreću prema izvoru svjetlosti, primijetit ćeš da nisu baš uspravni. No, ako želiš to postići, možeš napraviti nekoliko koraka. Jedan od njih je da ih staviš u visoku ( i usku) vazu na koju će se nasloniti. Osim toga, možeš ih omotati špagicom ili pak papirom pa ih ostaviti u vodi i mračnoj sobi kako bi ujutro vratili svoj “čvrsti stav”.

Budući da se tulipani okreću prema svjetlosti, možeš vazu i redovito rotirati kako bi spriječila da rastu samo u tome jednom smjeru, izvoru svjetlosti. Ipak, pripazi da nisu prečvrsto stisnuti jedan drugome, jer svaka stabljika treba i svoj prostor za rast, inače ćeš dobiti samo suprotni rezultat.

Kamo smjestiti tulipane?

Tulipani ne vole direktnu sunčevu svjetlost, a važno ih je i držati što dalje od izvora grijanja poput radijatora kako im stabljike ne bi dehidrirale. Tulipani na sunčevu svjetlost reagiraju i okreću se prema njemu i ostalim izvorima svjetlosti oko sebe. Sve je to biološki proces povezan s oprašivanjem, jer na taj se način “ističu” kako bi ih primijetili kukci.

Osim toga, tijekom sunčanih dana oni su otvoreni, dok se zatvaraju dolaskom noći. Temeljem toga bolje ih je držati na mjestu malo udaljenijem od sunca, sjenovitom i skrovitijem. Uz sve to, tulipani ne vole niti prisutnost voća koje oslobađa plinove zbog kojih njihove latice blijede. 

Koje biljke tulipani ne vole?

Osim u blizini voća, tulipani ne bi trebali biti niti u blizini ili vazi s narcisima. Naime, i narcise izlučuju tvari koje čine da latice tulipana brže blijede.

Kopirati
Drag cursor here to close