Rezervirajte 26. ožujak

Ide vam se na Biokovo? Prijavite se na izlet HPD Prenj Mostar

Šuma borova odvest će vas do konačnog odredišta, planinarskog skloništa Pakline, koje je smješteno na rubu litice i podsjeća na stari vagon.
Lifestyle / Flash | 14. 03. 2023. u 11:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Planinarsko društvo HPD Prenj 1933. Mostar, u suradnji sa Stanicom planinarskih vodiča Mostar, organizira izlet za građanstvo na Biokovo. Izlet je planiran za nedjelju, 26.03.2023. godine.

Ovo izdanje izleta vodi nas do dobro poznatog malog turističkog mjestašca na Makarskoj rivijeri, Brela.

''Izlet započinjemo u 'zaselku' Gornji Kričak iznad Brela od kud se „hvatamo“ dijela stare Napoleonove ceste koja je građena tijekom 1810. a koja je imala za cilj povezati čitavu Dalmaciju. Mi naš izlet dalje nastavljamo do Nevistine stine – skup zanimljivih stijenskih formacija za koje se veže zanimljiva legenda. U ona vremena, bila jedna djevojka koja se htjela udati za mladića iz Primorja. I sve bi to bilo super da njena majka nije imala prigovore na njen izbor. Ukratko, nakon što je svadbena povorka krenula put mora, majka je dobacila mladoj: 'Kad more ugledala, dabogda se okamenila!' I eto ga, majčina kletva dobro je funkcionirala i cijela svadbena povorka ostala je okamenjena na mjestu koje se danas zove Nevistina stina. Nakon 'Nevistinih stina' spuštamo se u šumu borova, 'opasnog' naziva Pakline koja će nas pratiti ostatak izleta. Za 'Pakleno' ime ovog lokaliteta zaslužna je smola Paklina koja se dobivala iz crnog bora, a koristila se intenzivno za premazivanje brodova i njihovu zaštitu od utjecaja morske vode. Najčešće se vadila urezivanjem borova iz kojih bi zatim istjecala smola'', priopćilo je HPD Prenj 1933. Mostar

Šuma borova odvest će vas do konačnog odredišta, planinarskog skloništa Pakline, koje je smješteno na rubu litice i podsjeća na stari vagon. Izgradila ga je ekipa iz Planinarskog društva ''Pozjata'' iz Brela i Planinarske udruge Dinaridi iz Splita, i tu će ekipa napraviti  glavnu pauzu za ručak, odmor, naslikavanje i druženje uz prelijepe poglede na Brela, makarsku rivijeru i Jadransko more.

Nakon odmora, planinarski puteljak dalje vodi u zelenu bajku borova sve do još jednog prirodnog fenomen, a to je Šuplja stina, zvana još i Biokovsko oko. Šuplja stina u suštini je upravo ono što joj ime i kaže, procjep u kamenu kroz koji se vide Brela i okolni akvatorij.

Sve u svemu jedan prelijep planinarski izlet za lagani ulazak u proljeće, tura je duga oko 9 kilometara, a izlet će sa pauzama trajati oko 5 do 6 sati gdje će se ukupno skupiti oko 800 metara uspona.

Video: Planinarsko sklonište Pakline, Biokovo

Polazak je u nedjelju 26.03.2023. godine u 08:15 sati ispred stadiona HŠK Zrinjski. Organizatori napominju da je potrebno doći 15 minuta prije polaska zbog organizacije prijevoza. (oni koji žele prisustvovati nedjeljnom misnom slavlju, to mogu učiniti na ranoj misi u 07:00 sati).

Prijevoz je organiziran autobusima, a zbog prelaska granice nemojte zaboraviti ponijeti valjane putne isprave.

Povratak je planiran u večernjim satima istog dana.

Potrebna oprema: preporučljivo planinarske cipele (gležnjače, gojzerice), mogu i sportske tenisice, vjetrovka, ruksak, toplija slojevita odjeća (dukserica), planinarski štapovi, kapa, zaštitu od sunca i vjetra, presvlak. Ponijeti hranu za jedan dan (ubaciti koju voćku i čokoladicu) i 2 – 2,5 l vode.

Trajanje ture je pet do šest sati.

Cijena izleta je 30 KM za članove planinarskih društava, a 40 KM za ostale, i uključuje organizaciju izleta, prijevoz i vođenje.

Prijaviti se možete na LINKU.

Iz HPD Prenj 1933 napominju i da se uplate izvrše srijedom na sastanku Društva koji se od 20:00 sati održava u zgradi HGSS. (zgrada ''Mostarka''), a krajnji rok za uplate je srijeda 22.03.2023. godine.

Dodatne informacije možete dobiti od voditelja izleta Ivana na broj tel: 063/487-426.

Kopirati
Drag cursor here to close