Odao recept

Ilija zna kako ispeći rakiju: Bez šećera, a Nijemce 'obara s nogu'

Razblaživanje je najbolje obaviti jedan do šest mjeseci nakon pečenja, tvrdi Ilija, koji rakiju peče po recepturi iz knjige Nermine Spaho, profesorice s Poljoprivrednog fakulteta u Sarajevu.
Lifestyle / Flash | 03. 10. 2022. u 09:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ilija Mijatović iz Šušnjara, nedaleko Banjaluke ovog ljeta je ispekao 620 litara "kruške" od sorte Viljamovka jačine 25 gradi il 62,5 posto alkohola.

Kada je razblaži s destiliranom vodom, dobit će oko 1.000 litara kvalitetne rakije, jačine 41,3 stupnja, piše Agroklub

Recept po knjizi 

Razblaživanje je najbolje obaviti jedan do šest mjeseci nakon pečenja, tvrdi Ilija, koji rakiju peče po recepturi iz knjige Nermine Spaho, profesorice s Poljoprivrednog fakulteta u Sarajevu.

"Pečem po toj knjizi nekoliko godina. Patoku koja curi u kantu od 30 litara, to jest, kada iscuri do 24. litre skidam i sipam u bure s patokom. Ta, iz kante, jaka je 14 gradi, a ona pod lulom, šest do sedam", dodaje naš sugovornik, napomenuvši kako se ne smije vaditi iz koma.

Kada se "prepeče mora se smanjiti vatra", i zato je dobro staviti termometar na kotao. On uvijek ostavlja 100 litara koma koji dodaje da ovo piće dobije aromu. "Ako je ispod cijevi 40 stupnjeva onda idu samo toksini i aminokiseline i takva nije dobra za zdravlje", nastavlja, navodeći da uvijek stavlja i malo vode u kazan kako ne bi zagorio.

Rezultati analize svake godinu budu odlični, a tako će, tvrdi, biti i ove. Izvozi je i u Njemačku koja ima vrlo stroge zahtjeve u vezi s kvalitetom ovih "žestokih kapljica", zato ne dodaje šećer, već organske kvasce i enzime.

Čekanje na certifikat

"Ovo mi je druga godina da sam u takvoj proizvodnji i, ako Bog da, iduće godine očekujem dobivanje certifikata da je rakija organska. Kada moja Viljamovka dođe na granicu njemački inspektor pipetom, nasumice, bira boce i uzima uzorke. Ako odgovaraju njihovim standardima, prelazi granicu", precizira Ilija.

Prema njegovim riječima prodaja u toj europskoj zemlji sada nije problematična jer nema više restrikcija zbog korona virusa. Uskoro će krenuti novi kontingent, a od prošlogodišnje mu je ostalo samo 30-tak litara.

Foto: Agroklub / Ilija zna kako ispeći rakiju: Bez šećera, a Nijemce 

Iako nije lak posao, Mijatović proizvodi i rakiju s kruškom u boci. Kada su plodovi veličine da mogu proći kroz grlić, Ilija ih provlači i veže boce za stablo ili granu.

Ove godine, od 400 boca, plod je ostao u 320. Takva rakija još je bolje kvalitete i vrlo popularna za prodaju u Njemačkoj.

U Bosni i Hercegovini uglavnom se peče jaka rakija, jača od 42 stupnja. Mnogi peku Viljamovku jačine do 48 stupnja pa i više što, tvrdi Ilija, nije dobro jer što god je jača manje ima arome, a više otrova u sebi.

Kopirati
Drag cursor here to close