Savjeti za skijaše

Idete na skijanje: Ovo trebate znati!

Uz održavanje i poboljšanje fizičke kondicije prije ski sezone, skijašima i borderima sa savjetuje da se dobro zagriju i razgibaju prije prve dnevne vožnje
Lifestyle / Flash | 11. 01. 2019. u 18:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gorska služba Spašavanja – stanica Sarajevo (GSS) brine o sigurnosti  ljubitelja zimskih sportova u ski centru Bjelašnica/Igman. Na svim stazama i na planini, tijekom sezone se ukaže pomoć i zbrine oko 350 ozlijeda.

GSS – stanica Sarajevo na skijalištu organizira potrage za izgubljenim skijašima, vrši pružanje prve pomoći ozlijeđenim osobama te organizira transport ozlijeđenih do zdravstvene ustanove.

Zbog prirode skijaškog sporta, ozlijede su dosta česte i nerijetko prilično ozbiljne, što zahtjeva brzo lociranje ozlijeđenog i pružanje neophodne prve pomoći, navode iz GSS-a.

Uz održavanje i poboljšanje fizičke kondicije prije ski sezone, skijašima  i borderima sa savjetuje da se dobro zagriju i razgibaju prije prve dnevne vožnje, jer je polazak na ''hladno'' najčešći uzrok ozljeda. Važno je  odabrati stazu koja je u skladu sa skijaškim znanjem, a ne preporučuje se  zaustavljanje  i odmaranje na sredini staze, već sa strane.

Brzinu vožnje treba prilagoditi svom znanju, vremenskim uvjetima i situaciji na stazi.

Prije početka sezone ili na svakih 5 do 7 skijaških dana treba provjeriti stanje opreme, treba prilagoditi podlogu i kantne (rubnike), provjeriti ispravnost i podešenost vezova prema tjelesnoj težini i znanju skijanja. Skijaška cipela (pancerica) ne smije da bude velika, i da peta šeta (gore-dole; lijevo-desno) u njoj, navode iz GSS-a.

Upozoravaju da  loša i zastarjela oprema za skijanje/bordanje može biti uzrok ozljeda, prije svega, loši vezovi koji se ne otvaraju na vrijeme, veliki broj cipele, tupi rubnici na skijama, ...

Skijaši moraju poštovati oznake, upozorenja i informacije na skijalištu. Većina nesreća se događa početkom ili krajem dana zbog umora, ističe GSS Stanica Sarajevo.

Kada skijaš ili border osjeti umor i utrnutost nogu preporuka je da prestane sa skijanjem ili bordanjem te napravi pauzu. Upozorava se  da je  skijanje van staza je posebno nezgodno. 

Ako skijaš ili border naiđe na ozlijeđenog, treba to mjesto  obilježite ubadanjam štapova i ukrštanjem skija iznad ozlijeđenog kako drugi skijaši ne bi naletjeli, pogotovo u uslovima slabe vidljivosti. Jedina stvar koja može da se uradi na licu mjesta je neka vrsta utopljavanja ozlijeđenog. Odmah treba obavijestite Gorsku službu spašavanja na dežurni telefon, čiji članovi stalno patroliraju stazama ili obavijestiti bilo koga iz ski centra koji će sa spasiocima stupiti u kontakt radio vezom. 

Bitno je precizno uočiti mjesto nesreće i ozlijeđenog na stazi kako se ne bi dogodilo da spasioci traže ozlijeđenog više od 15 minuta po planini samo zbog loše procjene mjesta ozlijede, navode iz GSS Stanice Sarajevo.

U slučaju gubljenja u planini poslije prestanka rada žičara, savjet je da se na ulazi u šumu kako bi se zagrijali, jer je onda teže doći do osobe koju treba spasiti. Savjet je držati se neke staze ili puta uz skijašku stazu.

Prilikom poziva Gorskoj službi spašavanja – stanica Sarajevo potrebno je navesti točnu lokaciju gdje se nalazi osoba kojoj je potrebna pomoć uz opis o kakvoj nesreći se radi i sačekati da spasioci dođu. 

U slučaju potrebe za pomoć na skijaškoj stazi, kao i u bilo kojoj situaciji vezanoj za kretanje, boravak i opasnosti u planini, treba pozvati spasioce Gorske službe spašavanja – stanica Sarajevo na brojeve telefona: Bjelašnica/Igman Ski: +387 61 214 351, dežurni telefon (24/7): +387 62 654 456 ili Operativni centar CZKS: 121.

Kopirati
Drag cursor here to close