Čvrsnica

HPD 'Prenj' organizira zimsku visokogorsku školu

Prvi vikend zimske visokogorske škole održat će se u razdoblju od 30. do 31. siječnja.
Lifestyle / Flash | 23. 01. 2021. u 13:56 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatsko planinarsko društvo (HPD) "Prenj 1933" iz Mostara u suradnji sa Stanicom planinarskih vodiča Mostar i Hercegovačkom gorskom službom spašavanja Mostar (HGSS), organizira prvi, od dva planirana vikenda zimske visokogorske škole, koji će se održati na planini Čvrsnici.

Prvi vikend zimske visokogorske škole održat će se u razdoblju od 30. do 31. siječnja.

Cilj škole je pružanje temeljnih znanja i vještina za planinarenje u zimskim uvjetima, što uključuje vještine kretanja po snijegu i ledu, te kao priprema za zimske uspone na manje zahtjevne zimske uspone.

Kako navode iz "HPD Prenj 1933", uvjet za pristupanje je završena opća planinarska škola, a u visokogorskoj školi se nadograđuju vještine planinarenja zimi i dobra je priprema za zimski alpinistički tečaj.

Škola će se izvesti u vidu praktičnih vježbi i predavanja iz slijedećih oblasti i to priprema zimskog uspona, korištenje opreme za zimsko planinarenje, opasnosti zimskog planinarenja, bivakiranje u zimskim uvjetima i organizacija spašavanja i transporta unesrećenog u zimskim uvjetima.

Također, održat će se praktične vježbe na teme kretanje na skijama i krpljama, korištenje cepina i dereza, izrada zimskih sidrišta, kretanje u navezi i osiguranje, procjena opasnosti od lavine, spašavanje i transport unesrećenog u zimskim uvjetima, te izrada bivaka i bivakiranje u snijegu.

Prvo predavanje će se održati 28. siječnja u prostorijama HGSS-a u Mostarki, najavili su iz HPD "Prenj 1933".

Kopirati
Drag cursor here to close