Gran Paradiso

HPD Prenj i SPV Mostar vas vode u Italiju

Gran Paradiso (4.061 m), je jedini vrh iznad 4.000 m koji se u cijelosti nalazi u Italiji, a kip Madone na samom vrhu svjedoči o istaknutom mjestu koje ova planina zauzima kod Talijana.
Lifestyle / Flash | 11. 04. 2023. u 08:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

HPD Prenj i SPV Mostar organiziraju visokogorski uspon na Gran Paradiso(4.061m) u periodu 3.-7. srpnja 2023.

Nacionalni park Gran Paradiso, park u sjeverozapadnoj Italiji, osnovan je 1836. godine kao zona lova; 1856. godine postao je Kraljevski lovački rezervat Gran Paradiso, a zakonom iz kolovoza 1947. godine park je dobio status autonomne organizacije. Park pokriva površinu od 62.000 hektara i proteže se duž gornje regije Valle d’Aosta na nadmorskoj visini od oko 1.200 do 4.100 m. Teren je tipično alpski, s brojnim ledenjacima, crnogoričnim stablima obrubljenim padinama te alpskim livadama i pašnjacima posutim kamenjem.

Gran Paradiso (4.061 m), je jedini vrh iznad 4.000 m koji se u cijelosti nalazi u Italiji, a kip Madone na samom vrhu svjedoči o istaknutom mjestu koje ova planina zauzima kod Talijana.

Video: Uspon na Gran Paradiso

Vrh se nalazi unutar popularnog alpskog odmarališta i središnja je atrakcija istoimenog nacionalnog parka.

Budući da se radi o jednom izdvojenom 4-tisućnjaku oko kojeg u blizini nema visokih vrhova, s vrha se pruža jedinstveni pogled na sve četiri strane svijeta. Posebice dojmljiv pogled pada na vrhove kao što su: Mont Blanc (4810 m), Grandes Jorasses (4208 m), Matterhorn (4478 m) i Monte Rosa (4633 m).

U rujnu 1860. Englez John Cowell postao je prvi koji je dosegao vrh planine.

Plan puta:

3. srpnja

Organiziran polazak na put u poslijepodnevnim satima iz Mostara.

4. srpnja

Dolazak u dolinu Valsavarenche,koja je dio nacionalnog parka Gran Paradiso, u utorak 04.7. Usput obilazak Aoste, a poslijepodne slijedi namještanje kampa i slobodne aktivnosti te noćenje u kampu.

5. srpnja

U srijedu, ne rano ujutro, kreće tura do doma Federico Chabod. Usput se prolazi preko doma Emanuele Vitorio gdje je planiran odmor. U popodnevnim satima se stiže do doma F.Chabod gdje su slobodne aktivnosti i odmor. Uspon počinje naredni dan u 1:00 h ujutro.

Uspon: 763m

Trajanje cca: 4 h

6. srpnja

U 1:00 ujutro kreće uspon i do 8:00 je planiran uspon na sam vrh. Zatim slijedi povratak u dolinu do kampa u poslijepodnevnim satima. Odmor, večera i sumiranje dojmova.

Uspon do vrha

Visinska razlika: 1351m

Trajanje: cca 5h

7. srpnja

Povratak za Mostar

Troškovi uspona iznose 180€ za članove društva te 250€ za ostale i oni uključuju:

- Prijevoz Mostar - Valsavarenche -Mostar te usputni obilasci (cca 2700km u oba smjera)

- Noćenje u kampu u dolini Valsavarenche (jedno noćenje na dolasku i jedno noćenje nakon spuštanja sa vrha)

- Noćenje u domu Federico Chabod

- Troškove organizacije i pratnje na usponu

- Putno zdravstveno osiguranje

Prilikom prijave potrebno je uplatiti akontaciju u iznosu od 100€ za rezervaciju mjesta u domu. Krajnji rok za uplatu akontacija je 15. travnja 2023.

Za samu prijavu na ovaj uspon potrebno je imati završenu zimsku visokogorsku školu ili već prethodno iskustvo u zimskom planinarenju.

Potrebno je posjedovati osobnu opremu potrebnu za kretanje u visokim gorjima (cepin, dereze, kaciga, pojas, min. 4 karabinera, zamka, traka). Potrebno je poznavati tehnike kretanja po ledenjaku i korištenja prethodno navedene opreme.

Prijava

Više informacija možete dobiti kod voditelja uspona na broj 063 486 909 (Josip).

Kopirati
Drag cursor here to close