Vežu ga lijepa sjećanja za Mostar

Harmonikaš hit u Mostaru: Tri puta se ženio istom ženom

Harmonika, je priča Mahmić njegova velika ljubav, pa na ulicama širom zemlje svira i pjeva isključivo iz velike ljubavi, a zarada koja kako kaže može pokriti samo one osnovne troškove je u drugom planu.
Lifestyle / Flash | 24. 04. 2023. u 20:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nahid Mahmić, 69-godišnji harmonikaš iz Zenice, ovih dana boravi u Mostaru, uglavnom u staroj gradskoj jezgri gdje u narodnoj nošnji, harmonikom i pjesmom privlači pažnju brojnih turista.

Harmonika, je priča Mahmić njegova velika ljubav, pa na ulicama širom zemlje svira i pjeva isključivo iz velike ljubavi, a zarada koja kako kaže može pokriti samo one osnovne troškove je u drugom planu.

Za Mostar ga vežu jako lijepa sjećanja i upravo se tu najljepše osjeća.

"Najdraže mi je doći u Mostar, ne zbog nekog dočeka nego što mi je iz dječačkih dana ostao u lijepom sjećanju. Ovdje sam išao u srednju školu, uvijek mi se Mostar sviđao, spavao sam pod Starim mostom, vežu me jako lijepe uspomene, zato od svih gradova u kojima boravim najradije ovdje dolazim, i moja harmonika se zove 'Emina' jer sam upoznao jednu Mostarku Eminu", kaže Nahid u prilogu Đenane Kaminić-Puce za N1.

Najčešće svira u Visokom, Bugojnu, Sarajevu, Travniku, Dubrovniku, time se bavio i prije rata, no zarada tvrdi nije ni blizu kao nekad.

Foto: N1 / Nahid Mahmić

"Ja sam u onoj državi radio, imao dobru plaću, svirao harmoniku i donosio bi vreću para, imao sam jedan visok nivo, ja sad nisam ni blizu tog nivoa i sa primanjima koja imam od države i ovo što sad sviram, ovo što zaradim je samo da imam za pojest za goriva i slično", priznaje.

Imponuje mu kaže što mu turisti prilaze, fotografiraju se s njim, a nerijetko mu se pridruže u pjesmi. Ni kiša ga nije spriječila da na Starom mostu izvodi stare narodne pjesme i sevdalinke.

Harmoniku staru sedamdeset godina ne ispušta nikad iz ruku, ali prisjetio se perioda kada je ipak morao napraviti pauzu.

"Bilo je to zbog moje supruge koja je pomalo bila ljubomorna, ali evo već sam, deset godina bez žene s kojom sam se tri puta vjenčavao i razvodio i više ne mislim ako se opet ne prevarim, ali sve je moguće možda se dogodi i četvrti put", iskren je Nahid.

Pjesmom i harmonikom je kaže osvajao srca brojnih žena. Danas osvaja srca ljudi iz različitih krajeva svijeta, najviše tradicionalnom narodnom nošnjom koju je kako tvrdi sam sašio.

Kopirati
Drag cursor here to close