"Naša kuća gori"

Greta je u pravu, Imamo još 12 godina

Ali ono što Greta tvrdi u suštini se poklapa s onim na što zaista upozoravaju znanstvenici. A izgleda da nju, iz kojeg god razloga, svijet sluša više nego prave eksperte.
Lifestyle / Flash | 24. 09. 2019. u 20:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Naša kuća gori", konstatirala je šesnaestogodišnja klimatska aktivistkinja Greta Thunberg, čiji je jučerašnji nastup u Ujedinjenim narodima postao viralan preko noći, još u siječnju ove godine.

"Prema Međuvladinu panelu o klimatskim promjenama (IPCC), imamo manje od 12 godina prije nego što više nećemo moći popraviti svoje pogreške. U tom roku, promjene bez presedana u svim aspektima društva moraju se dogoditi, uključujući redukciju emisija CO2 za najmanje 50 posto'' napisala je tada u kolumni za britanski Guardian.

Greta Thunberg je onda, kao i sada, s jedne strane izazvala oduševljenje kao neočekivana liderica globalnog pokreta mladih za borbu protiv klimatskih promjena, nazvanog Štrajk za klimu. S druge strane, naišla je i na val neodobravanja, pa i zgražanja što se jednoj srednjoškolki s Aspergerovim sindromom, koja zasigurno nije ekspert za klimu, daje globalna pozornica za njen aktivizam.

Znanstvenici su nas upozorili isto što i Greta

Ali ono što Greta tvrdi u suštini se poklapa s onim na što zaista upozoravaju znanstvenici. A izgleda da nju, iz kojeg god razloga, svijet sluša više nego prave eksperte.

Naime, vodeći klimatski znanstvenici okupljeni u Međuvladinu panelu za klimatske promjene (IPCC) lani su izdali veliki izvještaj s jasnim upozorenjem: imamo sve manje vremena ako želimo izbjeći najgore posljedice klimatskih promjena.

Dali su nam do znanja da imamo samo još 12 godina ako želimo zadržati rast globalne temperature ispod 1,5 stupnjeva Celzijevih. Čak i pola stupnja iznad toga znatno će povećati rizik od suša, poplava, požara, ekstremne vrućine, gladi, nestašice vode i siromaštva za stotine milijuna ljudi. Neki od delegata navodno su bili u suzama na skupštini IPCC-a na kojoj je ovaj izvještaj usvojen, kako je tada izvijestio Guardian.

Daleko gore posljedice 

Uz globalno zagrijavanje od 1,5 stupnjeva nestašica vode mogla bi biti 50% manja nego uz zagrijavanje od 2 stupnja, navodi se u izvještaju. Nestašica hrane i siromaštvo povezano s klimom također bi bilo manje. Uz zagrijavanje od 2 stupnja, ekstremno vrući dani poput onih koje smo doživjeli u sjevernoj hemisferi ovog i prošlog ljeta, postali bi još ekstremniji i učestaliji, uz mnogo više smrtnih slučajeva povezanih s toplinskim udarima i požarima. No najveću razliku osjetila bi priroda. Kukci koji su od vitalnog značaja za oprašivanje usjeva, bili bi u dvostruko većoj opasnosti od gubitka prirodnog staništa, kao i biljne vrste. Gubitak koralja zbog povećanja kiselosti mora, uzrokovanog povećavanjem temperature i većom koncentracijom ugljikova dioksida u oceanima, povećao bi se za 99%, prema prognozi IPCC-a.

A podizanje mora utjecalo bi do 2100. na 10 milijuna ljudi više uz zagrijavanje od 2 stupnja, nego ako će ono iznositi samo 1,5 stupnjeva. Gubitak ribljeg fonda također bi bio dvostruko veći, prema jednom modelu. Ljeta bez leda na Arktiku, koji se zagrijava dvostruko ili trostruko više od globalnog prosjeka, događala bi se jednom u 100 godina uz manje zagrijavanje, ali svakih 10 godina uz veće zagrijavanje.

Smanjiti emisije stakleničkih plinova

Ako želimo zadržati zagrijavanje na 1,5 stupnjeva, morali bismo smanjiti emisije ugljika koje ispuštamo i gomilamo u atmosferi zadnjih 250 godina, za 45% do 2030. Dakle, za 12 godina, odnosno sad već 11 godina, baš kao što Greta Thunberg upozorava. Do 2050. bismo ih morali smanjiti ravno na nulu. Ako to napravimo tek 2075., zagrijavanje će porasti na 2 stupnja. A ako to ne napravimo ni tada, zagrijavanje će biti još veće i još katastrofalnije, predviđaju znanstvenici.

Alternativa bi nam bile jedino eksperimentalne, nepredvidive i potencijalno izuzetno opasne metode poput geoinženjeringa i modifikacije solarnog zračenja, piše Guardian.

James Hansen, bivši znanstvenik NASA-e, najpoznatiji po izračunu povećanja globalne temperature u posljednjih tisuću godina (graf je dobio ime "Hokejska palica" zbog toga što ide oštro uvis u posljednjih stotinjak godina), upozorio je da će zagrijavanje od 2 stupnja, ali i ono od 1,5 stupnjeva, odvesti čovječanstvo u opasne vode jer su oba porasta znatno iznad onog u kojem se ljudska civilizacija razvila.

Šansa za duću generaciju

No razlika je golema, dodao je: "1,5 stupnjeva daje mladim ljudima i idućoj generaciji šanse da se vrate na razinu iz holocena ili blizu nje. To je vjerojatno potrebno ako želimo da nam obale ostanu gdje jesu i da sačuvamo naše obalne gradove."

"Mi pokazujemo kako to (sprečavanje zagrijavanja) može biti ostvareno pomoću zakona fizike i kemije. Onda je konačna točka na popisu politička volja. Mi na to ne možemo odgovoriti. Samo naša publika može - a to su vlade koje primaju (naš izvještaj)", poručio je Jim Skea, suravnatelj radne grupe o ublažavanju klimatskih promjena.

Upravo zato je jučerašnji klimatski summit u New Yorku, na kojem je Greta imala svoj emotivni nastup, bio tako bitan. "Vrijeme istječe, ali nije prekasno", zaključio je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres. Greta je poručila isto, samo na upečatljiviji i potresniji način, prenosi Index.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close