Fotograf iz Jablanice

Dženad Džino: Svitanja na Hajdučkim vratima ostavljaju bez daha

“Uspio sam ljudima kroz fotografije pokazati svoje osjećaje. Danas radim i neka videa, koja su dobro zapažena”, kaže Džino.
Lifestyle / Flash | 21. 09. 2020. u 21:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dženad Džino, nekadašnji radnik na benzinskoj crpki, kaže kako je fotografija promijenila njegov život, i to od 2013.godine, kada je kupio prvi fotoaparat.

“Uspio sam ljudima kroz fotografije pokazati svoje osjećaje. Danas radim i neka videa, koja su dobro zapažena”, kaže Džino za BHRT.

“Ja sam prije svega planinar i ljubitelj prirode, koje čitavo ljeto pohodim. Zanimaju me sve prirodne ljepote BiH”, kaže Džino.

O tome što ga je fasciniralo i ostavilo bez daha, Džino kaže: ''To su neki planinski pejzaži. Ja sam vezan u za Prenj, vezan sam za Hercegovinu, i prenjska jutra možda su fascinanszna, Čvrsnica, također. Ali, recimo, svitanja na Hajdučkim vratima to je poseban osjećaj.”

 

Upravo je i nagrađena fotografija na natjecanju planinarske fotografije u Trifoku, prikazala ta jutra .

O komercijalizaciji Prokoškog jezera kaže kako je nekad najveći problem jezera nekada bila trava koja ga je unipštavala.

“Deset godina poslije, iskreno sam razočaran brojnim vikendicama i to se mora regulirati. Prebukirano je”, kaže Džino.

O vraćanju ljudi prirodi u vrijeme korone, Džino kaže kako planira jedan video kojim će predstaviti Hajdučka vrata i prirodne ljepote.

“Prije par dana vodio sam grupu žena na Hajdučka vrata i dobio podatak da je prošle nedjelje na Hajdučkim vratima bilo 200 ljudi, što je fascinantno. Pozitivno me iznenadilo to što nisam našao nijedan opušak, nijednu flašu”, kaže Džino.

Kopirati
Drag cursor here to close