Edukacija

Dominantan način prijenosa HIV-a u BiH je seksualni odnos

Lifestyle / Flash | 01. 12. 2016. u 15:53 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šefica Odjela za HIV/AIDS Klinike za infektivne bolesti UKCS-a Vesna Hadžiosmanović kazala je danas da su u ovoj godini na toj klinici detektirali 13 novoregistriranih HIV slučajeva, a zabrinjavajućim smatra što je dobna skupina uvelike pomjerena (šestero pripada skupini od 21 do 25 godina).

''Naš izlazak iz zdravstvenih institucija način je da se mladi educiraju, savjetuju i testiraju'', kazala je.

AIDS je terminalna faza kronične infekcije koje je izazvana virusom HIV-a. Životni vijek HIV inficirane osobe, ako se detektira na vrijeme, ne razlikuje se od HIV neinficirane. Testiranje je jedini način otkrivanja i dijagnosticiranja infekcije HIV-om.

Omogućava rano otkrivanje infekcije i uspješnije liječenje te pomaže u sprečavanju širenja HIV-a. Pravovremeno otkrivanje i liječenje infekcije HIV-om važno je zbog što boljeg ishoda po zdravlje pojedinca, društva u cjelini i zdravstveni sustav.

''Dovoljan je primjer da HIV inficirana majka, koja prima terapiju, rađa HIV neinficiranu bebu. Imali smo takva tri primjera u našoj klinici. Ove godine također imamo trudnu HIV inficiranu majku, sljedeće godine očekujemo porod i isti ishod kao i u ranijim slučajevima'', naglasila je.

Statistika pokazuje da je dominantan način prijenosa HIV-a u BiH seksualni odnos (44 posto homoseksualna transmisija, a 43 posto u heteroseksualnoj populaciji).

Zahvaljujući sinergiji lokalnog vizionarstva, liderstva, kvalitetne državne strategije, programa i njegove uspješne implementacije, te finansijskoj potpori Globalnog fonda za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije (GFATM) (u razdoblju 2006. - 2016.) u BiH se HIV infekcija zasad drži pod nadzorom.

Međutim, BiH od 2016. više ne spada u kategoriju država koje mogu aplicirati za garantove GFATM, te je na domaćim vlastima i institucijama odgovornost da mobiliziraju novac i implementiraju ključne aktivnosti identificirane Planom tranzicije za nastavak prevencije, liječenja i njege HIV/AIDS-a u BiH za razdoblje 2015 - 2017 da bi niska stopa novih HIV infekcija bila zadržana na dosadašnjem nivou.

Na Svjetski dan borbe protiv AIDS-a, 1. prosinac, UKCS je organizirao akciju i stanovništvu omogućio savjetovanje i testiranje.

Kopirati
Drag cursor here to close