Što je istina?

Čiste li zaista čajevi i sokovi za detoksikaciju organizam?

''Tvrdnje o detoksikaciji organizma znanstveno su neodržive'', kaže Annabel Dierks.
Lifestyle / Flash | 08. 08. 2023. u 07:53 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kopriva, metvica, goji bobice, voćni i povrtni ekstrakti - svi navedeni sastojci takozvanih detoks čajeva i sokova te dodataka prehrani pomažu da se organizam očisti od toksina, tvrde njihovi proizvođači. A je li uistinu tako?

Odgovor zdravstvenih stručnjaka je negativan, prenosi Hina.

''Tvrdnje o detoksikaciji organizma znanstveno su neodržive'', kaže Annabel Dierks, nutricionistica u njemačkome Centru za savjetovanje potrošača u gradu Bremenu te dodaje kako nema dokaza o tomu da se toksini nakupljaju u organizmu zdravih osoba.

Druga je stvar akutno trovanje, primjerice ako nehotice progutate kemikalije ili se otrujete gljivama.

U oba vam slučaja može pomoći samo liječnik, a ne proizvod za detoksikaciju.

Svakodnevno se jetra i bubrezi brinu o tomu da se iz tijela izluči većina toksina, a za to vam ne trebaju ni posebni čajevi ni sokovi za detoksikaciju.

Naprotiv, takvi napitci mogu biti čak i štetni, upozoravaju iz bremenskoga Centra za potrošače.

Nutricionisti kažu da možete konzumirati takozvane detoks čajeve. Naime, mnogi imaju diuretski učinak, što znači da pojačavaju izlučivanje vode.

No istodobno se izlučuju i elektroliti, esencijalni minerali koji su ključni za vitalne tjelesne funkcije. Pretjera li se s detoks čajevima i napitcima, s vremenom se ravnoteža elektrolita u organizmu poremeti, a jedan od prvih znakova koji na to upućuju je umor.

Stručnjaci kažu da je najbolje jetru i bubrege rasteretiti tako da u organizam unosite što manje toksina, posebice nikotina i alkohola.

Bremenski Centar za potrošače savjetuje i tek umjerenu konzumaciju iznutrica, kao i mesa tune i sabljarke jer mogu sadržavati visoke koncentracije teških metala.

Tost koji vam je zagorio radije bacite, nemojte ga konzumirati, jer što je kriška prepečenog kruha tamnija znači da je došlo do stvaranja akrilamida, kemikalije koja se smatra kancerogenom.

Centar savjetuje i velik oprez kada su posrijedi dodaci prehrani koji stižu izvan europskih zemalja jer takvi proizvodi vrlo često sadrže povišene razine štetnih tvari.

Kopirati
Drag cursor here to close