120 metara ispod zemlje

Cliff diving asovi skakali u podzemno jezero u rudniku soli

''Prvi podzemni skok u rudniku soli. Voda je mnogo gušća od morske, tako da je udar drugačiji. Vrlo je posebno iskustvo udariti u tako slanu vodu. Jednostavno vas gura nazad na površinu.''
Lifestyle / Flash | 15. 10. 2020. u 14:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zvijezde Red Bull Cliff Divinga, Rhiannan Iffland i Constantin Popovic, skakali su u podzemno jezero u nestvarnom ambijentu bivšeg rudnika soli u Rumuniji, 120 metara ispod zemlje. Ovim su simbolično najavili povratak natjecanja najboljih svjetskih skakača, čije je spektakularne skokove publika u našoj zemlji u proteklih pet godina imala priliku gledati na Starom mostu u Mostaru.

Četvorostruka Red Bull Cliff Diving prvakinja, Australka Rhiannan Iffland, bila je gošća rumunske cliff diving zvijezde u usponu, Constantina Popovica, koji je bio pobjednik natjecanja u Mostaru 2019. godine kada je za svoj savršeni skok nagrađen desetkama od svih pet sudija.

Njihova destinacija bio je nekadašnji rudnik soli Salina Turda u Rumuniji, koji u svojoj utrobi na dubini od 120 metara skriva podzemno jezero. U Transilvaniju su stigli s namjerom da u oknu rudnika izvedu nekoliko skokova, u fascinantnom okruženju koje podsjeća na scene iz sci-fi filmova.

Najveći izazov s kojim su se suočili nije bila temperatura vode i zraka od svega 12° C, već izuzetno visok salinitet vode (8 puta viši nego u Jadranskom moru). Tako visok salinitet uzrokuje veći otpor vode i mnogo jači udar pri doskoku: kod skoka s visine od 27 metara tijelo skakača se u vodi potpuno zaustavi nakon 5 m, dok je u rumunskom podzemnom jezeru za to potrebno dvostruko manje - 2,5 m.

''Danas smo uradili nešto što spada u kategoriju 'prvi put na svijetu'', izjavila je Iffland.

''Prvi podzemni skok u rudniku soli. Voda je mnogo gušća od morske, tako da je udar drugačiji. Vrlo je posebno iskustvo udariti u tako slanu vodu. Jednostavno vas gura nazad na površinu.''

Dodatna otežavajuća okolnost bio je mrkli mrak koji vlada u oknu, pojačan tamnim zidovima, tako da su morali skakati pod vještačkom rasvjetom, što baš i nije idealna situacija za skok s te visine.

Video: Cliff diving asovi skakali u podzemno jezero u rudniku soli

''U spilji je potpuni mrak. Imali smo rasvjetu, ali to nisu prirodni uvjeti, tako da je bilo jako izazovno“, objašnjava Popovic, koji je ponosan što je projekt realiziran u Rumuniji.

''Ovo je najizvanredniji i mentalno najzahtjevniji projekt u mom životu. Stvarno sam uzbuđen što se ovo dogodilo na ovoj kultnoj lokaciji u Transilvaniji. Bio sam u ovom rudniku i ranije, a ovakvu priliku dobijate jednom u životu.''

Sol se na ovoj lokaciji vadila još od antičkog doba. Rudnik je s radom prestao 1932. godine, a posljednjih godina je pretvoren u muzej i podzemni tematski park, koji godišnje privuče oko 700.000 posjetitelja.

Najbolji svjetski cliff diveri na okupu su posljednji put bili 14. rujna prošle godine u Bilbau, na završnici sezone 2019. Godinu i mjesec dana kasnije, nakon što je sezona 2020 otkazana zbog pandemije koronavirusa, Iffland i Popovici su svojim skokovima simbolično najavili povratak natjecanjima. S obzirom na trenutne zdravstvene i sigurnosne okolnosti, objavljivanje rasporeda Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2021. moglo bi se očekivati početkom naredne godine.

Foto: Red Bull / Cliff diving asovi skakali u podzemno jezero u rudniku soli

Ljubitelji skokova u našoj zemlji, naravno, očekuju i nadaju se da će se Mostar ponovo naći u kalendaru prvenstva, kao i prethodnih pet godina, u kojima su najbolji svjetski skakači i skakačice svojim nevjerojatnim skokovima oduševljavali gledatelje ispod Starog mosta.

Kopirati
Drag cursor here to close