Franciskana

Biciklijadom do najljepših dijelova Hercegovine

Sudionici će moći voziti različite staze po izboru, i to: stazu Franciskanu MTB (u duljini od 91 km); stazu Franciskanu A cestovnu (duljine 138 km) i stazu Franciskanu B cestovnu (duljine 162 km).
Lifestyle / Flash | 09. 10. 2020. u 14:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru projekta prekogranične suradnje ''Biciklističke rute za unapređenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore – Cycling Rural'', kojeg financira Europska unija, u nedjelju, 11. rujna, bit će održana rekreativna biciklistička vožnja pod nazivom "Franciskana".

Cilj ove biciklijade je promocija cikloturističke ponude Hercegovine i njezinih turističkih kapaciteta, priopćili su iz Ureda Vlade ZHŽ-a za europske integracije.

Planirani polazak sudionika je u 9 sati s platoa ispred Gimnazije fra Dominika Mandića (Kardinala Alojzija Stepinca, Široki Brijeg).

Sudionici će moći voziti različite staze po izboru, i to: stazu Franciskanu MTB (u duljini od 91 km); stazu Franciskanu A cestovnu (duljine 138 km) i stazu Franciskanu B cestovnu (duljine 162 km).

Biciklisti će imati prigodu vidjeti neke od najljepših krajolika koje Hercegovina nudi: Franjevački samostan i muzej u Širokom Brijegu, Međugorje, vodopad Kravice, Franjevački samostan i muzej na Humcu, Koćušu, Avanturistički park Peć Mlini, seosko gospodarstvo "Marića Gaj" u Grudama, kao i sve lokalne i ruralne znamenitosti na ovim dionicama.

Biciklistička staza Franciskana je tematskog tipa, zamišljena kao staza koja povezuje franjevačke vjerske objekte i muzeje u Hercegovini.

Ovo je prva u nizu rekreativnih biciklističkih vožnji koja će biti organizirana u okviru projekta, a planirano je uvođenje i standarda kvalitete "Bike Friendly Concept", što će dodati na vrijednosti turističkoj ponudi cijele regije.

To će izravno doprinijeti povećanju aktivnosti u ruralnim područjima Herceg Novog i Županije zapadnohercegovačke.

Projekt „Biciklističke rute za unapređenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore – Cycling Rural” provodi se u okviru drugog poziva Programa prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014-2020.

Započeo je 1. listopada 2019. godine, a provedba će trajati 18 mjeseci.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 495.000 eura, od čega Europska unija financira 400.000 eura.

Partneri projekta su Ured Vlade Županije zapadnohercegovačke za europske integracije kao nositelj projekta, gradovi Široki Brijeg i Ljubuški, općina Posušje i Grude, te Turistička organizacija Herceg Novi (CG), navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close