Svjetski dan bicikla

Bicikl - prijevozno sredstvo za držanje fizičke distance

''Vozite oprezno i poštujte ostale sudionike u prometu! Bicikl je rješenje za prometne probleme!'', poručuje Sindikat biciklista.
Lifestyle / Flash | 03. 06. 2020. u 09:44 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom Svjetskog dana bicikla koji se obilježava danas, 3. lipnja, Sindikat biciklista Hrvatske pozvao je građane da ova dan obilježe koristeći bicikl za obavljanje svakodnevnih obveza, javlja Anadolu Agency (AA).

U 2020. godini koju je obilježila pandemija koronavirusa, bicikl je, kao i u slučaju ranijih različitih prirodnih nepogoda i gospodarskih kriza, ponovno pokazao koliko je prilagodljivo i učinkovito sredstvo prijevoza i da mora biti neizostavan dio prometnih politika budućnosti, ističe Sindikat biciklista.

"U Zagrebu i okolici, pogođene krajem ožujka razornim potresom čije se posljedice i danas očituju na ulicama u nemogućnosti sigurnog kretanja pločnicima središtem grada i obustavom tramvajskog prometa, bicikl je postao rješenje problema ograničene mobilnosti, nažalost neadekvatno vrednovan i potican od strane lokalne gradske vlasti'', poručuje Sindikat.

Stoga pozivaju građane da Svjetski dan bicikla obilježe koristeći bicikl za put na posao, u školu, fakultet, trgovinu, knjižnicu, zbog izbjegavanja stvaranja svakodnevnih prometnih gužvi, izbjegavanja prepreka zbog sanacije od potresa u Zagrebu i okolici, održavanja fizičke distance i smanjenja pritiska na javni prijevoz.

''Vozite oprezno i poštujte ostale sudionike u prometu! Bicikl je rješenje za prometne probleme!'', poručuje Sindikat biciklista.

Generalna skupština UN-a na zasjedanju u travnju 2018. proglasila je 3. lipnja Svjetskim danom bicikla s ciljem posvećivanja pozornosti biciklu u razvojnim strategijama i uključivanja bicikla u međunarodne, regionalne, nacionalne i lokalne razvojne politike i programe.

Rezolucijom usvojenom na zasjedanju ističu se prednosti bicikla kao jednostavnog, pouzdanog, dostupnog, čistog i ekološki prikladnog održivog načina prijevoza te priznanje biciklu kao sredstvu razvoja, poticanja kreativnosti i društvene uključenosti zbog omogućavanja pristupa obrazovanju, zdravlju i sportu.

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close