Tradicija

Banjski turizam u BiH: Liječenje prisutno od doba Rimljana

Lifestyle / Flash | 02. 01. 2017. u 07:32 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina ima mnogo prirodnih, termalnih i termomineralnih izvora i peloida, a među njima su i veoma rijetki mineralni izvori koji su poznati u stručnim krugovima i cijelom svijetu.

Tradicija korištenja termomineralnih voda u našim krajevima seže u daleku prošlost, još u vrijeme Grka i Rimljana, koji su već tada uvidjeli ljekovitost geotermalnih izvora. Prve kemijske analize i preporuke za korištenje banjskih voda u liječenju i tretmanu uradili su poznati stručnjaci iz europskih banja (Visbaden i Baden-Baden). Nedugo potom počela je izgradnja modernih banjskih centara za liječenje i rehabilitaciju, gdje odmor i rekreaciju upražnjavaju i psihofizički umorni, kao i potpuno zdravi.

Bosna i Hercegovina ima mnogo prirodnih, termalnih i termomineralnih izvora i peloida, a među njima su i veoma rijetki mineralni izvori koji su poznati u stručnim krugovima i cijelom svijetu (Crni Guber, Kulaši, Gračanica). Postoji značajan broj sumpornih izvora i od njih su najpoznatiji ilidžanski termalni sumporni izvori. Termalna radioaktivna voda Fojnice ima dobre rezultate u tretmanu i dopunskim liječenjima mišićnih oboljenja i u ovom prirodnom lječilištu postoje veoma lijepi zdravstveni objekti, a njihova najveća vrijednost su brojni kvalitetni medicinski specijalisti. Ljekovita termalna voda Banje Vrućice veoma uspješno djeluje na kardiovaskularna, reumatska i neurološka oboljenja. Sa velikim brojem smještajnih kapaciteta i pratećih sadržaja jedan je od vodećih centara za razvoj zdravstvenog turizma u BiH.

Brojni prirodni izvori su obrađeni u geološkom, hidrogeološkom i fizičko-kemijskom pogledu i pored njih se nalaze stacionirani objekti za potrebe zdravstvenog turizma (Kulaši, Dvorovi, Gata, Višegrad, Kladanj, Tuzla, Olovo i druge banje).

Prevencija, liječenje i rehabilitacija u bosanskohercegovačkim banjama provode se pijenjem, kupanjem, banjanjem, inhalacijom, isparavanjem i oblogama, a upotrebljavaju se suvremene svjetski poznate metode kao što su: kinezoterapija, hidroterapija, masaža, akupunktura, terapija nisko i visokih frekventnih impulsa, i druge terapije, koje obavljaju zaposleni timovi stručnjaka sastavljeni od kvalificiranih specijalista, fizioterapeuta, psihijatara i drugih specijalista, prenosi Oslobođenje.

 
Kopirati
Drag cursor here to close