Znanstvena pomoć

Apstinencija je jedini siguran lijek protiv mamurluka, ali ako ste pretjerali …

Ovdje nije riječ o narodnim predanjima i legendama, ova saznanja produkt su znanstvenih istraživanja te grupiranja i obrade podataka umjetnom inteligencijom uz pomoć strojnog učenja...
Lifestyle / Flash | 26. 06. 2022. u 19:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Ilustracija

Uglavnom svi smo to doživjeli barem jednom u životu, a neki i malo češće. Pulsirajuća glavobolja, grčevi u želucu, suha usta... Duša vam je sinoć bila puna, ali tijelo vam se zbog toga jutros budi.

Prava je istina da je izbjegavanje alkohola jedini pravi način da izbjegnete mamurluk, no činjenica je i da neke namirnice mogu barem malo umanjiti simptome i učiniti sljedeći dan koliko-toliko podnošljivijim.

Ovdje nije riječ o narodnim predanjima i legendama, ova saznanja produkt su znanstvenih istraživanja te grupiranja i obrade podataka umjetnom inteligencijom uz pomoć strojnog učenja...

Kokosova voda

Kokosova voda je jedna od najhidratantnijih tekućina koju možete piti. Toliko da je mnogi sportaši koriste za rehidraciju tijekom vježbanja umjesto vode ili napitaka s elektrolitima, piše bug.hr.

Dehidracija je jedan od glavnih krivaca mamurluka, a alkohol je diuretik koji vas tjera na češće mokrenje, što pak uklanja vodu i određene elektrolite iz vašeg tijela. Kokosova voda sadrži izvrstan balans oba elementa, a to pak može pomoći u rehidraciji i razgradnji alkohola u tijelu, zaključili su indijski istraživači u radu objavljenom u časopisu Current Research in Food Science.

Limeta

Kada pijete alkohol, vaše tijelo ga pokušava razgraditi putem enzima alkohol dehidrogenaze. Studije poput već spomenute indijske pokazuju da limete mogu poboljšati sposobnost tijela da proizvede ovaj enzim i ubrzati razgradnju bilo kojeg alkohola preostalog u vašem sustavu.

Nažalost, nije baš preporučljivo jesti limetu uz već prisutnu mučninu u želucu. Umjesto toga, umiješajte malo soka limete u kokosovu vodu kako biste se rehidrirali i poboljšali razgradnju alkohola.

Đumbir

Đumbir se stoljećima koristio za liječenju mučnine, a to podupiru i znanstvena istraživanja poput rada afričkih istraživača, objavljenog u časopisu Frontiers in Pharmacology.

Đumbir može imati dugotrajan učinak na tijelo jer neke studije, poput ove kineske objavljene u časopisu Molecules, sugeriraju da pomaže u liječenju alkoholne bolesti masne jetre. A najlakši način da konzumirate đumbir je da ga naribate i progutate s malo vode.

Lisnato povrće

Lisnato povrće poput špinata i kelja još je jedna vrsta hrane koja može pomoći u razgradnji alkohola povećanjem proizvodnje alkohol dehidrogenaze. Ono usput sadrži značajne razine magnezija i kalija, koje mogu biti niske nakon pijanke.

Studija istraživača sa Sveučilišta Sichuan, objavljena u Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, dokazuje kako lisnato povrće može dugoročno pomoći zdravlju jetre, a samo zdrava jetra može učinkovito ukloniti alkohol iz vašeg tijela.

Kruške

Razne studije na životinjama sugeriraju da sok azijskih krušaka pomaže u povećanju alkoholne hidrogenaze i smanjenju simptoma.

No, i jedna studija, provedena na ljudima i objavljena u stručnom časopisu Preventive Nutrition and Food Science, pokazala je da kad se pomiješaju s drugim voćem, kruške mogu značajno smanjiti glavobolju nakon konzumiranja alkohola.

Kopirati
Drag cursor here to close