Epidemiološke mjere

Turska: Gužve u Istanbulu uoči dvotjednog djelomičnog zatvaranja

Tereni za nogomet, bazeni, teretane, kozmetički saloni, hamami, saune, zabavni parkovi, kafići, internet lokali, ljetne bašte i slična mjesta obustavit će aktivnosti do 17. svibnja.
Lifestyle / Flash | 16. 04. 2021. u 08:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Turskoj je stupila na snagu mjera produženog policijskog sata, odnosno zabrane kretanja koja će tijekom radnog tjedna biti na snazi do pet sati, javlja Anadolu Agency (AA).

Ova mjera će biti na snazi dva tjedna, u cilju sprečavanja širenja koronavirusa. Neposredno prije početka policijskog sata na cestama u Istanbulu, najmnogoljudnijem turskom gradu, zabilježene su ogromne prometne gužve.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan priopćio nove mjere protiv COVID-19,, a trajat će prve dvi tjedna ramazana, mjeseca posta muslimana.

Među novim restrikcijama je i produženi policijski sat tijekom radnog tjedna koji sada počinje u 19 sati (ranije je bio u 21 sat) i trajat će do 5 sati, za vrijeme kojeg će biti zabranjeno kretanje između gradova, osim u hitnim i neophodnim situacijama.

Radna mjesta će, uz iznimke radi poštivanja policijskog sata, biti otvorena radnim danom između sedam i 18 sati.

Vikendom, između 10 i 17 sati građani će moći posjetiti najbližu tržnicu, prodavnicu povrća, mesnicu i prodavnicu suhog voća, osim osobe od 65 i više godina i mlađe od 18 godina, te pod uvjetom da se ne koristi automobil.

Osobe u dobi od 65 i više godina radnim danom moći će izlaziti van između deset i 14 sati, a oni mlađi od 18 godina između 14 i 18 sati.

Do 17. svibnja obustavljaju se posjete centrima za socijalnu zaštitu, kao što su starački domovi, rehabilitacijski centri i dječji domovi. Kapacitet sjedećih mjesta u vozilima javnog prijevoza bit će ograničen na 50 posto, a stojeći putnici neće biti prihvaćeni u onim vozilima u kojima nije moguće poštovati fizičku distancu.

Građani stari 65 i više godina i osobe mlađe od 18 godina neće moći koristiti javni prijevoz u gradu, bez obzira na to da li je riječ o radnim ili danima vikenda. Također, međugradska putovanja onih koji nemaju uvjete obaveznog putovanja bit će moguć samo javnim prijevozom.

Tereni za nogomet, bazeni, teretane, kozmetički saloni, hamami, saune, zabavni parkovi, kafići, internet lokali, ljetne bašte i slična mjesta obustavit će aktivnosti do 17. svibnja.

Turska je 14. siječnja pokrenula kampanju masovnog cijepljenja protiv COVID-19, počevši od zdravstvenih radnika i najviših državnih dužnosnika čiji je cilj bio potaći stanovništvo na cijepljenje.

Kopirati
Drag cursor here to close