Poziv za mlade

Otputujte u Tursku i naučite nešto novo

Ove godine se organizira druga po redu Ljetna škola turske kinematografije.
Lifestyle / Flash | 14. 04. 2019. u 08:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Počele su prijave za program Ljetne škole turskog jezika koji se organizira od strane Instituta 'Yunus Emre', program koji je od 2010. godine do danas omogućio tisućama učenika da u Turskoj nauče turski jezik i da pobliže upoznaju Tursku.

Okupljajući mlade ljude u Turskoj u programu koji omogućuje različitim zajednicama iz svijeta da se međusobno upoznaju zajednički jezik komunikacije je turski. U sklopu programa Ljetne škole turskog jezika osim tečaja turskog organiziraju se i različite aktivnosti i putovanja.

Na ovom programu Ljetne škole turskog jezika učenicima se nudi mogućnost da razvijaju svoje jezične vještine, a pored toga imaju priliku da kroz obilaske, otkrivajući i doživljavajući upoznaju povijesna i turistička mjesta u Turskoj.

Prijave za program Ljetne škole turskog jezika 2019. godine, koji će se realizirati u Centru Ankara u sklopu Instituta 'Yunus Emre', mogu izvršiti polaznici tečajeva Instituta 'Yunus Emre' koji su završili najmanje A2 stupanj. Prijave su otvorene do 15. travnja, a ovogodišnji program Ljetne škole turskog jezika će se održati od 1. do 28. srpnja. Projekat Ljetne škole turskog jezika koji se provodi od strane Instituta 'Yunus Emre' ove godine će se realizirati sa programima tematske ljetne škole.

I ove godine se realizira Ljetna škola turske kinematografije koja je započela 2018. godine, a ove godine ljetne škole su obogaćene sa projektima Ljetna škola turske književnosti i Ljetna škola arheologije. Završni program tematskih ljetnih škola predviđen je da se realizira u Istanbulu od 22. srpnja do 4. kolovoza.

Ljetna škola turske književnosti

Cilj ovog programa je da spoji učenike ljetne škole sa turskim književnicima kako bi istražili i otkrili različite aspekte turske književnosti, te kako bi poboljšali svoje vještine prevođenja. Osim toga, cilj ovog programa je i organiziranje putovanja na mjesta koja su bila inspiracija mnogim turskim piscima, na mjesta gdje su izložene uspomene i predmeti koji svjedoče životu tih pisaca. Ova putovanja ostat će duboko urezana u mislima sudionika ovog programa.

  / Ljetna škola turske književnosti

U okviru ovog programa Ljetne škole, a uz suradnju sa organizacijom TEDA (Program podrške prijevoda na strane jezike i objavljivanja namijenjena stranim izdavačima) pripremljen je bogat sadržaj. Organizirat će se razne aktivnosti, kao što su: susreti s turskim kniževnicima i akademicima, radionice prevođenja i čitanja, seminari s bogatim sadržajem koje će voditi stručnjaci, obilasci mjesta važnih za tursku književnost (park Gülhane muzej Alay Köşkü, Centar za istraživanje i primjenu Ahmet Hamdi Tanpinar, muzejska kuća Sait Faik Abasiyanik, muzej nevinosti, muzeji književnosti, spomen kuće pisaca i pjesnika, izdavačke kuće, biblioteke).

Svjetsko kulturno naslijeđe u Turskoj: Ljetna škola arheologije

Zainteresirani studenti za kulturno naslijeđe i arheologiju bit će gosti u okviru programa 'Svjetsko kulturno naslijeđe u Turskoj: Ljetna škola arheologije' koja se organizira sa ciljem pobližeg predstavljanja turskog kulturnog naslijeđa. U okviru ovog programa ljetne škole koja je pripremljena pod akademskim vodstvom prof. dr. Rüstem Aslana, predsjednika arheoloških istraživanja Troje, održat će se seminari sa bogatim sadržajima.

Govornici na seminarima će biti eminentni sveučilišni profesori, voditelji arheoloških istraživanja, direktori muzeja i drugi stručnjaci iz polja arheološkog istraživanja koji će govoriti o ispitivanju arheoloških struktura sa stanovišta povijesti, arhitekture i umjetnosti.

  / Ljetna škola arheologije

U okviru programa prikazat će se filmovi i dokumentarci o arheološkim nalazištima i povijesnim lokalitetima. Također će se u okviru ovog programa organizirati obilasci arheoloških nalazišta: Troja, Efes, Göbeklitepe, Bogazköy-Hattuşa; obilasci muzeja: Troja, Anadolu Medeniyetleri, Zeugma, Şanliurfa, Çorum i Bogazköy; posjeta arheološkom muzeju i biblioteci Istanbul, kao i obilasci gradova: Çanakkale, Izmir, Şanliurfa, Gaziantep, Ankara, Çorum, Istanbul.

Ljetna škola turske kinematografije

Ove godine se organizira druga po redu Ljetna škola turske kinematografije. Program će se realizirati u kampusu Dragos, kampusu Sveučilišta Istanbul Şehir, a uz podršku Sveučilišta Istanbul Şehir i Generalne direkcije za kinematografiju.

Ljetna škola turske kinematografije se organizira sa ciljem promoviranja bogate i raznolike turske kinematografije. Održat će se brojni seminari o ostvarenjima, glumcima i razvoju turske kinematografije, a na seminarima će govoriti sveučilišni profesori, režiseri, glumci, kritičari i drugi stručnjaci iz polja kinematografije.

Prikazivanje remek-djela turske kinematografije u kojima će se vidjeti povijesni razvoj kinematografije, nakon kojih će se održati razgovori na tu temu sa sveučilišnim profesorima, režiserima, glumcima, kritičarima i drugim stručnjacima. U okviru ovog programa organizirat će se putovanja na mjesta bitna za povijest kinematografije, obilasci gradova, obilasci poznatih i važnih lokaliteta turske kinematografije, posjete filmskim produkcijama, lokacijama snimanja serija i filmova, posjete muzejima kinematografije.

Prijave za Tematske ljetne škole se mogu izvršiti na web adresi basvuru.yee.org.tr u periodu do 25. travnja 2019. godine, navodi se u priopćenju iz 'Yunus Emre' instituta Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close