Odluka EU

Covid potvrde o preboljenju od danas i na temelju brzih antigenskih testova

“Kako bi se omogućilo lakše putovanje, posebice građana koji su zaraženi varijantom omikron, države članice će moći izdavati potvrde o preboljenju na temelju rezultata visokokvalitetnih antigenskih testova”, izjavio je povjerenik za pravosuđe
Lifestyle / Flash | 22. 02. 2022. u 16:10 Bljesak.info / H

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska komisija je donijela odluku koja će omogućiti državama članicama da izdaju digitalne covid-potvrde o preboljenju na temelju brzih antigenskih testova.

“Od danas nova pravila omogućavaju državama članicama da izdaju potvrde o preboljenju covida-19 na temelju rezultata brzih antigenskih testova”, objavila je Komisija nakon što je usvojila delegirani akt s novim pravilima o covid-potvrdama.

Do sada su se potvrde o preboljenju mogle izdavati samo na temelju PCR testa.

Kako bi se osigurala pouzdanost i točnost potvrda, korišteni testovi moraju biti na zajedničkom popisu EU brzih antigenskih testova, a testiranja trebaju obaviti profesionalni zdravstveni djelatnici.

“Kako bi se omogućilo lakše putovanje, posebice građana koji su zaraženi varijantom omikron, države članice će moći izdavati potvrde o preboljenju na temelju rezultata visokokvalitetnih antigenskih testova”, izjavio je povjerenik za pravosuđe Didier Reynders.

Povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides je izjavila da su brzi antigenski testovi stavljeni na zajednički popis EU na temelju neovisnih i kvalitetnih istraživanja.

Kopirati
Drag cursor here to close