Morate ih probati!

8 učinkovitih načina za trajno uklanjanje grinja iz vašeg domа

Grinje - nevidljivi i nepozvani gosti koji se uvlače u naše domove mogu uzrokovati brojne probleme.
Lifestyle / Flash | 18. 01. 2024. u 11:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poznato je da izazivaju alergije, svrbež a ponekad se stvari otmu kontroli pa izazovu ozbiljna zdravstvena stanja. U nastavku ćemo nabrojati neke od najboljih načina za uklanjanje grinja iz vašeg doma kako bi ponovno mogli uživati u čistom zraku vaše mirne oaze. 

1. Temeljito čistite

U borbi protiv grinja, najvažnije je da stambeni prostor održavate čistim. Jednom tjedno odvojite vrijeme te očistite vaš dom detaljno. Usisajte tepihe, namještaj i zavjese te operite posteljinu na visokim temperaturama.

Blagim sredstvima za čišćenje obrišite svu prašinu s raznih površina te provjetrite prostorije. Ne zaboravite prebrisati podove te ukloniti sve nečistoće s radnih površina. Uz ove navike, pojavu grinja ćete sigurno svesti na minimum te ćete moći bezbrižno uživati u svom domu. 

 

2. Regulirajte vlažnost u domu

Poznato je da grinje vole visoku vlažnost te bi je trebali regulirati i spriječiti njihovo razmnožavanje. U zimskom razdoblju nemojte sušiti rublje unutar doma jer povećavate vlažnost zraka i grinjama dajete zeleno svjetlo da se usele.

Također, bitno je svakodnevno provjetriti sve prostorije u domu kako bi si osigurali svjež zrak. Ako je vrijeme povoljno, otvorite ormare ze ostavite sobe da se provjetravaju cijeli dan. U slučaju zimskog razdoblja, skratite ovaj postupak jer ne želite da vlaga ulazi u odjeći i sobu u kojoj spavate.

3. Koristite eterična ulja 

Grinje ne vole određene mirise, poput eukaliptusa, lavande i čajevca. Dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja u vodu za čišćenje ili ih raspršite po tepisima i sofama. Također, eterično ulje možete dodati na madrac nakon što ga očistite sodom bikarbonom te detaljno usišete. To će spriječiti pojavu grinja i bakterija, te ćete moći spokojno spavati. 

4. Ostavite posteljinu na zraku 

Ako ste jedni od onih koji pospremaju krevet čim ustanu, moramo vam reći da pravite grešku. Grinje vole toplinu tijela te se nakon ustajanja mogu nalaziti u posteljini. Zbog toga je potrebno protresti jastuke i posteljinu i ostaviti ih da se provjetravaju. Osim što će vaša posteljina lijepo mirisati, sva vlaga koja se nakupila preko noći će nestati. 

5. Redovno čistite klima uređaj

Klima uređaji su idealno leglo grinja te ih trebate redovno čistiti. Ako ste pušač, potrebno je jednom tjedno oprati filtere klime kako bi spriječili nastajanje grinja i njihovo razmnožavanje. Ova navika će vam pomoći ne samo da udišete čist i svjež zrak nego da zaista poboljšate svoju kvalitetu života. 

6. Koristite antialergijske navlake za madrace i jastuke

Antialergijske navlake za madrace i jastuke su skuplje no ova će vam se investicija dugoročno isplatiti. Uz njihovu pomoć ćete spriječiti nastajanje i razmnožavanje grinja što će pozitivno utjecati na vaše zdravlje.

Posebno su bitni za djecu jer su oni skloni alergijama te se pobrinite da im osigurate čisto i zdravo mjesto za odmor bez brige da će biti izloženi grinjama te ostalim nametnicima. 

7. Često perite plišane igračke

Plišane igračke su jedno od najomiljenijih mjesta na kojima se grinje nastanjuju. Zbog toga na njih trebate obratiti veću pažnju te ih redovno prati. S obzirom na to da se one peru na nižim temperaturama, obavezno ih sušite u sušilicama za rublje jer ćete tako uništiti sve bakterije, virus i moguće nametnike. 

8. Redovno provjetravajte prostor

Stari i jednostavan no uvijek dobar savjet je redovno provjetravanje prostorija u kojima boravite. Tako ćete ustajali zrak zamijeniti novim, svježim te spriječiti nastanak grinja i ostalih nametnika.

Također, sigurni smo da ćete se bolje osjećati u mirisnom i svježem prostoru nego onome punom ustajalog zraka od prethodnog dana koji može biti pun mirisa hrane i isparavanja. 

Za kraj 

Uklanjanje grinja iz vašem stambenog prostora ne mora biti tako teško ako se držite osnovnih pravila higijene. Nadamo se da će vam naši savjeti pomoći i da ćete ih prilagoditi svojim potrebama. 

 

Kopirati
Drag cursor here to close