Ništa lakše!

Evo kako očistiti madrac u 10 jednostavnih koraka

Postoji nešto gotovo magično u svježe opranoj posteljini i osvježavajućem mirisu koji pruža. No, jeste li se ikada zapitali koliko je bitno čišćenje madraca i koliko bi ga često trebali čistiti?
Lifestyle / Flash | 04. 08. 2023. u 13:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Naime, na madracima provodimo otprilike trećinu našeg života a oni u tom razdoblju skupljaju mrtve stanice kože, prašina, znoj i još mnogo toga.

Ako imate djecu budite spremni na mrlje od urina ili povraćanja što osim što ostavlja neugodne mirise uništava ga tvrdokornim mrljama koje je nekad teško očistiti. No, nema potrebe za brigu jer Vam donosimo 10 jednostavnih koraka uz koje će Vaš madrac izgledati kao nov!

1. Skinite posteljinu

Prvi korak u čišćenju madraca je skidanje posteljine što uključuje plahte, jastučnice i zaštite madraca ako ih imate. Sve to stavite na pranje i pozabavite se dubinskim čišćenjem madraca uz korake koje donosimo u nastavku. 

2. Usisajte madrac

Prva stvar koju trebate uraditi je temeljito usisati madrac te posebnu pažnju posvetite šavovima gdje se nalazi najviše prljavštine. To ćete najlakše postići s posebnim uskim nastavkom usisivača koji je posebno dizajniran za ove potrebe.

Nemojte žuriti s ovim korakom jer će svi sljedeći koraci biti lakši ako ovome posvetite dovoljno vremena. Ako je madrac jako prljav, ponovite postupak dva puta kako bi bili sigurni da ste očistili svu prašinu i nečistoće. 

3. Očistite mrlje

Foto: Canva / Čišćenje madraca

Mrlje su česta pojava na madracima ma koliko ih štitili te ih lako možete očistiti uz pomoć vode i blagog deterdženta. Ako više volite sredstvo za čišćenje tkanina, možete koristiti njega. 

Nanesite malu količinu sredstva za čišćenje i nježno trljajte kružnim pokretima dok mrlja ne nestane. Kod tvrdokornih mrlja, ponovite postupak i pustite madrac da se osuši. 

4. Koristite sodu bikarbonu

Ako se pitate postoji li čišćenje bez sode bikarbone, odmah ćemo Vam dati negativan odgovor! Ona ima zaista veliku primjenu u kućanstvu te je jako dobar saveznik u borbi protiv neugodnih mirisa.

Naime, nakon što ste očistili Vaš madrac sredstvom za čišćenje, vrijeme je da ga osvježite. Sve što trebate uraditi je posuti madrac sodom bikarbonom i ostaviti ga tako par sati. Soda je prirodni dezodorans te je njezina upotreba jedan od najjeftinijih i najdjelotvornijih trikova za čišćenje madraca i namještaja u Vašem domu. 

 5. Ponovno usisajte

Nakon što ste ostavili sodu bikarbonu da djeluje par sati, ponovno usisajte madrac. Osim što ćete tako ukloniti ostatke sode, nestat će i neugodni mirisi koje je upila s Vašeg madraca. Ništa lakše, zar ne?

6. Okrenite madrac

Foto: Canva / Žena podiže madrac

Osim čišćenja madraca potrebna mu je i posebna briga. Pobrinite se da ga okrenete na drugu stranu ili da promijenite položaj mjesta za glavu i noge. Ovo je potrebno raditi svakih pola godine kako bi ostao udoban i dugotrajan.

Kad koristimo samo jednu stranu madraca ona se oblikuje po našem tijelu te se madrac brzo troši i postaje neudoban. Osim što mu produžujete vijek trajanja, osiguravate redovno čišćenje obje strane madraca što ima pozitivan učinak na Vaše zdravlje. 

 7. Očistite područje oko madraca

Pravilno čišćenje madraca uključuje i čišćenje područja ispod kreveta i oko njega. Dok je madrac rotiran, iskoristite priliku i očistite ove dijelove blagim mirisnim sredstvom za čišćenje kako bi osim osvježavanja madraca postigli potpun učinak te ostavili spavaću sobu prozračnom i čistom. 

8.  Zaštitite madrac

Ako do sada niste imali zaštitu za madrac možda bi trebali razmisliti da je nabavite.

Zaštitnik madraca može pomoći u sprječavanju budućih mrlja i pruža dodatni sloj između vas i alergena. Osim što će uz zaštitu madrac trajati duže, imat ćete manje posla oko čišćenja jer će većina mrlja ostati na njoj. Ovo je odlična stvar ako imate djecu ili kućne ljubimce koji su skloni “mokrim” nesrećama.

9. Zamijenite posteljinu

Foto: Canva / Žena mijenja posteljinu

Kada ste odradili sve prethodne korake i kada je Vaš madrac čist i mirisan, vrijeme je za postavljanje posteljine. Ako koristite zaštitu za madrac stavite je na prethodno očišćen i osušen madrac te nakon toga stavite posteljinu. 

Ako želite da Vam spavaća soba miriše duže možete uzeti par mirisnih kapi omiljenog eteričnog ulja i pomiješati ga s vodom. Sve pomiješajte u bočicu s raspršivačem te pošpricajte po madracu. 

10.  Redovno čistite madrac

Čišćenje madraca ne bi trebalo biti jednokratno. Preporuka je da se madrac okreće i čisti svakih pola godine ili više puta ako je potrebno. Uz dobro održavanje i redovno čišćenje madraca osiguravate si spavanje na čistom, udobnom i mirisnom madracu. 

Zaključak

Čišćenje madraca ne mora biti zamorno ni komplicirano te se nadamo da će Vam naši savjeti pomoći da Vaš madrac ostane čist i svjež, pružajući Vam udobno i čisto mjesto za odmor.

S obzirom koliko svjež i čist madrac može poboljšati kvalitetu našeg sna, smatramo da par provedenih sati u čišćenju neće biti problem, zar ne?

Kopirati
Drag cursor here to close