Blago iz prirode

7 dobrobiti krastavca za koje sigurno niste znali

Krastavac - česti sastojak ukusnih ljetnih salata, ima više dobrobiti nego što ste mislili. Osim što je pravi prijatelj naše kože, jako dobro utječe na naš metabolizam, srce i probavu.
Lifestyle / Flash | 21. 07. 2023. u 15:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako se pitate kako, nastavite čitati jer Vam donosimo 7 dobrobiti krastavca koje potvrđuju vrijednost ovog zelenog dragulja. 

1. Hidratacija tijela

Krastavci su sastavljeni od oko 95% vode te njihova konzumacija može pridonijeti održavanju organizma hidriranim.  Znamo da je unos vode bitan u svim vremenskim prilikama a posebno ljeti kada se pojačano znojimo. Osim što ovo povrće ima osvježavajući okus, njegova konzumacija je ključna za sve tjelesne funkcije. 

2. Poticanje probave

Foto: Canva / Djevojka jede krastavce

Nitko ne voli imati probleme s probavom, zar ne? U reguliranju probave Vam može pomoći povrće koje često zanemarujemo - krastavac. Pitate se kako? Naime, redovita konzumacija krastavaca može pomoći u sprječavanju zatvora i poboljšati ukupno zdravlje crijeva. Osim toga, voda u krastavcima također može pomoći u omekšavanju stolice, čineći probavu glatkom i bezbolnom.

3. Smanjenje tjelesne težine

Krastavci su niskokalorični i puni vlakana što ih čini idealnim izborom za sve one koji žele izgubiti na težini. Ovo povrće možete koristiti u ljetnim salatama ili ga konzumirati samog. Stvorit će osjećaj sitosti koji će Vas dugo držati sitim i nećete posezati za nezdravim grickalicama. 

4. Zdravlje kože

Foto: Canva / Djevojka s krastavcima na očima

Osim što su krastavci odličan izvor hidratacije, pozitivno utječu na zdravlje naše kože. Sadrže vitamin C i kofeinsku kiselinu koja pomaže kod upala i iritacija kože. Ima višestruku upotrebu tako da osim što ga možete jesti, možete ga koristiti za tretmane uljepšavanja kako bi smanjili natečenost i tamne krugove oko očiju. Nadamo se da će ova jednostavna namirnica postati sve češći izbor svih Vas koji vode brigu o zdravlju svoje kože. 

5. Potpora zdravlju srca 

Krastavci su bogati kalijem, mineralom koji dokazano pomaže u regulaciji krvnog tlaka. Redovita konzumacija krastavaca može pridonijeti smanjenju rizika od srčanih bolesti, uključujući hipertenziju, srčani i moždani udar. Zato je bitno iskoristiti godišnje doba u kojem su krastavci popularni te iskoristiti sve blagodati koje nam pruža. 

6. Antioksidativna svojstva

Foto: Canva / Narezani krastavci

Krastavci su bogati antioksidantima, uključujući vitamine A, C i E, kao i beta-karoten. Antioksidansi pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala, štetnih molekula koje mogu uzrokovati oksidativni stres i pridonijeti razvoju brojnih kroničnih bolesti. Ako već niste pokušajte ih češće uvrstiti u svoj jelovnik. Vjerujte, Vaše tijelo će Vam biti zahvalno. 

7. Pomažu kod zdravlja kostiju

Krastavci su dobar izvor vitamina K, minerala koji je važan za zdravlje kostiju. Vitamin K pomaže u regulaciji metabolizma i ključan je za procese koagulacije krvi. Ovo je jedna od najvažnijih dobrobiti krastavca koje mnogi ljudi zanemaruju no nadamo se da uz sve informacije koje ste saznali, Vi nećete biti jedni od njih. 

Zaključak

Ovo su samo neke od najvažnijih dobrobiti krastavca za ljudski organizam. Osim što pozitivno utječu na probavu i tjelesnu težinu svoje su mjesto pronašli i u ulozi ljepote te se često koriste kao oblozi za umorne oči. S obzirom na sve ove informacije, nadamo se da ih sljedeći put u trgovini nećete zaobići nego da će postati dio Vaše košarice. 

Kopirati
Drag cursor here to close