Uoči svete Lucije

5 savjeta za najgušću božićnu pšenicu

Lifestyle / Flash | 12. 12. 2023. u 11:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Shutterstock / Božićna pšenica

Božićna pšenica jedan je od najljepših blagdanskih ukrasa, a sije se na Svetu Luciju.

Kako bi vaša božićna pšenica bila što ljepša, bogatija i gušća i tako vam osigurala dobru 2024., donosimo pet savjeta koji će vam pomoći u tome.

1. Prije sijanja pšenicu je potrebno dobro namočiti u mlakoj vodi te je ostaviti da odstoji preko noći. Nakon toga osušite je na papirnatom ubrusu te posijte jer će tako bolje proklijati, prenosi Zadovoljna.hr

2. Pšenicu je najbolje sijati na tanjuriću ili u manjoj lončanici. Nemojte štedjeti na sjemenu i prekrijte njime dno posude tako da ne ostane praznog mjesta – čak je poželjno da se sjeme mjestimično preklapa. Zatim je prekrijte još jednim slojem zemlje.

Umjesto zemlje možete upotrijebiti i sloj pamučne vate natopljene vodom i po njoj poslagati zrna pšenice. Vata je praktična jer upija višak tekućine.

3. Pšenicu nemojte držati na mjestu koje je previše blizu grijanja jer bi se mogla posušiti. Najbolje ju je staviti pored prozora, na umjereno toplo i svijetlo mjesto.

4. Prvih nekoliko dana, prije nego što pšenica počne nicati, prekrijte je aluminijskom folijom, koja čuva vlagu.
Čim počne puštati zelene izdanke, uklonite foliju i zalijevajte pšenicu umjereno svaki dan.

Za zalijevanje tanjurića pšenice potrebna vam je otprilike jedna žlica vode, a da bi se tekućina ravnomjerno rasporedila, dobro je upotrijebiti bocu s raspršivačem.

5. Kada pšenica naraste, odrežite vrhove tako da budu podjednake visine. Običaj je i vezanje ukrasne trobojne vrpce oko pšenice. Pazite da vrpcu ne stegnete prečvrsto, nego tek toliko da ostane na mjestu.

Kopirati
Drag cursor here to close