Potrebno jačanje socijalnih usluga u BiH

120,000 djece u BiH u riziku od gubitka roditeljske brige

Predstavljen projekt 'Jačanje sustava socijalnih usluga u BiH'
Lifestyle / Flash | 27. 03. 2019. u 14:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ilustracija

"Jačanje sustava socijalnih usluga u BiH" prezentiran je na konferenciji koju je upriličila organizacija SOS Dječja sela BiH. Taj projekt se implementira u suradnji s Federalnim ministarstvom rada i socijalne politike i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, uz financijsku podršku njemačke vlade, priopćeno je.

Cilj je jačanje sustava socijalnih usluga i pripadajućih standarda te jačanje kapaciteta lokalnih stručnjaka putem metodologija koje garantiraju bolju zaštitu i kvalitetnije usluge za ranjive grupe u društvu.

Konferenciji su nazočili predstavnici vlasti, Europske unije te institucija i organizacija koje rade na unapređenju sustava socijalne zaštite u BiH.

Tijekom implementacije projekta, partneri će realizirati niz zajedničkih aktivnosti kako bi ostvarili cilj svih aktera u procesu - unaprijeđen, standardiziran i ojačan sustav socijalne zaštite u BiH.

Težište aktivnosti će biti na nekoliko procesa čiji su planirani ciljevi podrška standardizaciji i kvalitetu pružanja socijalnih usluga, jačanje kapaciteta 200 lokalnih stručnjaka za korištenje metodologija: PRIDE - obuka hraniteljskih obitelji i profesionalaca, Case Management – proces vođenja slučaja, Unapređenje sustava upravljanja bazama podataka centara za socijalni rad i edukacija profesionalaca o korištenju baze i javna kampanja zagovaranja za podizanje svijesti javnosti o važnosti unapređenja sustava pružanja socijalnih usluga.

Motiv SOS Dječjih sela BiH za pokretanje ovakvog procesa izmjena politika i praksi je u tome što je 120,000 djece u BiH u riziku od gubitka roditeljske brige, a oko 2.000 djece je već ostalo bez roditeljske brige. Polovina je smještena u institucijama, što ima ozbiljan utjecaj na razvoj, naročito male djece, uključujući doživotnu društvenu isključenost i segregaciju.

Nadalje, ne postoji ujednačena i sveobuhvatna pravna osnova s jasnim standardima kvalitete i procedurama za pružanje usluga socijalne brige. Stručnjaci se suočavaju s nedostatkom definiranih obveznih metoda, standarda i alata za socijalni rad, a dodatni izazovi su u nedostatku adekvatne opreme i digitalnih rješenja koja bi značajno doprinijela podizanju kvaliteta usluga i servisa za ranjive porodice i djecu.

Organizacija SOS Dječja sela BiH, kao predstavništvo međunarodne organizacije, članica je globalne mreže "Keeping Children Safe" što je kroz primjenu standarda i procedura, garant najvišeg kvaliteta brige o djeci.

Kao lokalno ukorijenjena organizacija, već 25 godina SOS Dječja sela BiH dijele prakse, iskustva, standarde i procedure s vladinim institucijama, ali i partnerskim organizacijama, s ciljem zajedničkog djelovanja u najboljem interesu djece, mladih i obitelji.

Kopirati
Drag cursor here to close