Mostar

Promocija udomiteljstva u HNŽ-u: Biti udomitelj je predivan čin

Konferenciju su organizirali županijsko Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi i Udruga socijalnih radnika HNŽ-a.
Lifestyle / Obitelj | 06. 04. 2018. u 15:21 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Svako dijete zaslužuje dom, obitelj i ljubav, jer 2000 djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi u BiH je velika brojka'', istaknula je u petak udomiteljica djevojčice Altijana Ćorić uoči konferencije 'Promocija udomiteljstva u HNŽ' koja je održana u Mostaru.

Istaknula je kako je udomiteljstvo ispunilo njezin i san njezinog muža o roditeljstvu, navodeći kako su bili par koji nije imao djece deset godina i kako su nakon silnih pokušaja odlučili posvojiti dijete.

 Kako je put do posvojenja u BiH jako težak a kako su što prije željeli dijete, prvo su, kaže Ćorić, postali udomitelji.

''Dobili smo djevojčicu od 11 mjeseci i ona je ispunila sve što smo htjeli, postali smo roditelji'', kazala je Ćorić.

Dodala je kako je biti udomitelj predivan čin, naglasivši da se djetetu koje je ostavljeno na taj način pokazuje dobar stav i pruža mu se obitelj, a obitelj je, kako kaže, najvažnija.

Takvo dijete, ističe Ćorić, neće biti na ulici, neće prositi i imat će svoj stav i zanimanje.

''Naša djevojčica nije imala zube, nije hodala, to je bilo dijete koje je već lagano zaostajalo u razvoju. Za tri mjeseca je prohodala, dobila sve zubiće, i sada je to jedna zdrava dvogodišnjakinja, koja je radost meni, suprugu i cijeloj našoj obitelji'', kazala je Ćorić.

 Poručila je građanima da otvore svoje srce te da se potrude takvoj djeci pružiti dom, pogotovo u ovim teškim vremenima kada ni financijsko stanje nije najbolje.

 ''Na ovaj način svi bi trebali biti hrabri i toj djeci pružiti dom, sreću i obitelj'', naglasila je Ćorić.

Student prve godine diplomskog Studija socijalnog rada i dijete koje je odraslo u ''Majčinom selu'' Marijan Tustonja kazao je kako je cilj njegovog izlaganja probuditi svijest udomiteljskim obiteljima i institucijama da djeca bez roditeljske skrbi, koja su odrasla u ustanovama, ne moraju biti stigmatizirani i odvojeni od zajednice.

Dodao je kako su takva djeca jednako zastupljena u društvu i kako jednako vrijede.

On je primjer, kako navodi, da djeca bez roditeljske skrbi mogu uspjeti u obrazovanju i u životu.

 ''Udomiteljske obitelji nemojte se susprezati u pothvatu uzimanja djeteta u svoju obitelj, pružite mu ono što možete, a to je ljubav'', poručio je Tustonja.

Pomoćnica ministra zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanskog županije Janja Milinković istaknula je kako današnjom konferencijom žele promovirati udomiteljstvo u Hercegovačko-neretvanskoj županiji te razbiti predrasude prema djeci bez roditeljske skrbi.

 ''Cilj nam je da se što više udomiteljskih obitelji i onih koji se žele baviti udomiteljstvom prijavi u neki od centara za socijalni rad, da prođu edukciju, i pruže jednom djetetu bezgraničnu ljubav'', rekla je Milinković.

 Konferenciju su organizirali županijsko Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi i Udruga socijalnih radnika HNŽ-a.

Kopirati
Drag cursor here to close