Šetnja

10 tisuća koraka dnevno je marketinški trik: Dovoljno je i znatno manje

Novo istraživanje pokazalo je kako osobe koje jednom do dva puta tjedno naprave 8 tisuća koraka u danu imaju 15% smanjen rizik od preuranjene smrti
Lifestyle / Flash | 31. 03. 2023. u 18:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:Internet / Šetnja / Ilustracija

Ako ste i vi među onima kojima se cilj od 10 tisuća koraka na dan čini poprilično nedostižnim, novo istraživanje donosi dobre vijesti. Naime, znanstvenici su utvrdili i kako će 8 tisuća koraka na dan biti dovoljno za značajne pogodnosti po zdravlje!

Dva puta tjedno u šetnju 

Ovakav vid tjelovježbe dokazano će smanjiti rizik od preuranjene smrti za čak 15%, a posebno dobra vijest je kako za takav učinak ne morate svakodnevno hodati preko 8 tisuća koraka, već će biti dovoljno jednom do dva puta tjedno.

No, ako ćete uspjeti napraviti 8 tisuća koraka između tri i sedam puta tjedno, rizik od preuranjene smrti smanjit ćete za 17%.

Ranija istraživanja temeljila su se na pretpostavci kako je 10 tisuća koraka minimum za benefite po zdravlje, no pokazalo se kako je taj cilj uistinu nedostižan za velik broj prezaposlenih ili starijih osoba.

Stoga je tim sa Sveučilišta u Kaliforniji odlučio napraviti reviziju istraživanja iz 2005. godine koje je obuhvatilo 3101 odraslu osobu prosječne dobi od 50 godina te prikupilo podatke o svim ispitanicima koji su preminuli u narednih deset godina. 

Smanjuje rizik od preuranjene smrti 

Ispitanike su stavili u grupe ovisno o tome koliko su često napravili 8 tisuća koraka, od nula dana preko jednog do dva pa sve do ispitanika koji su ovaj cilj dostizali u tri do sedam dana tjedno.

Osim što su i ispitanici koji su samo jednom do dvaput tjedno uspjelo napraviti 8 tisuća koraka smanjili rizik od preuranjene smrti za 15%, osobe starije od 65 godina imale značajne pogodnosti. Naime, kod njih je preuranjena smrti smanjena za čak 20%!

'Kada uzmemo u obzir jednostavnost i pristupačnost tjelovježbe orijentirane na brojanje koraka, možemo zaključiti kako bi upravo ovo mogao biti način da osobe koje nemaju vremena ili zdravstvenih mogućnosti za drugačiji tip vježbanja učine veliku stvar za svoje zdravlje', zaključuju znanstvenici koji su provodili istraživanje. 

Ideja o 10 tisuća koraka - marketinški trik 

Zanimljivo, čitava ideja o važnosti 10 tisuća koraka nastala je kao marketinški trik Japanaca koji su za vrijeme Olimpijskih igara 1964. imali kampanju prodaje pedometara nazvanih Manpo-kei, što u doslovno prijevodu znači 10 tisuća koraka.

Brojka je postavljena kao cilj iz praktičnog razloga njene zvučnosti, a iako su mnogobrojna kasnija istraživanja utvrdila benefite redovitog ispunjenja ovog cilja, sada je postalo jasno kako će i nešto dohvatljiviji iznos od dvije tisuće koraka manje barem jednom do dvaput tjedno imati značajne pogodnosti po zdravlje.

Kopirati
Drag cursor here to close