Nizozemska

Ukinuta sveta misa svake nedjelje. Tvrde nema svećenika i da štede na troškovima energije

Kultura / Vjera | 07. 09. 2022. u 19:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nizozemska biskupija Roermonda više neće služiti misu svake nedjelje u svojim župama. O tome su obavijestili svoje vjernike te poručili da će se mise održavati svaki drugi tjedan. Tvrde da je razlog manjak svećenika i ušteda na troškovima energije zbog skupog plina i struje, javlja CNE News, a prenosi RTL.hr.

Nije divljanje cijena energenata, međutim, jedini argument. Puno važniji razlog odstupanja od redovitog rasporeda misa u nizozemskoj biskupiji Roermonda je iznimno mali broj vjernika.

"Ponekad tako malo ljudi sudjeluje u euharistiji da je puno izazovnije okupiti vjernike iz različitih župa u jednom zajedničkom euharistijskom slavlju", napisao je generalni vikar biskupije René Maessen u pismu pastvi u kolovozu. U njegovoj biskupiji ima oko 817 tisuća registriranih rimokatolika, što je oko 72,3 stanovništva. No, samo tri posto vjernika u biskupiji Roermond ide redovito na misu nedjeljom, prema službenim podacima Crkve. Stvar je tek za nijansu bolja na razini čitave Nizozemske, u kojoj ukupno živi oko 3,7 milijuna katolika, ali samo četiri posto njih ide na nedjeljnu misu.

Pad religioznosti nije samo nizozemski fenomen, nego izražen trend u čitavoj Europi, pa i svijetu. U zadnjih 12 godina religioznost je snažno pala u čak 43 svjetske zemlje, dok su veće iznimke društva poput Rusije, Indije ili Bugarske. U Njemačkoj je prije dvije godine, nakon uvođenja tzv. vjerskog poreza, više od pola milijuna vjernika odmah napustilo svoje crkve, od čega najviše katolika (300 tisuća) i nešto manje protestanata. Isto je u samo jednoj godini učinilo gotovo 70 tisuća Austrijanaca i oko 60 tisuća Finaca.

Kopirati
Drag cursor here to close