Žrtve II. Svjetskog rata

U Mostaru održana misa u čast pobijenih franjevaca

Vjernici su se prisjetili stradalih fratara i svega onog što su učinili za svoj narod i vjeru, kao i svih onih koji su u Domovinskome ratu, Drugome svjetskom ratu i poraću na raznim mjestima i stratištima prolili svoju krv, nasilno stradali ni krivi
Kultura / Vjera | 14. 02. 2022. u 19:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svetim misnim slavljem u crkvi sv. Petra i Pavla u Mostaru obilježena je godišnjica pobijenih fratara ali i vjernika Grada Mostara i okolice koji su žrtve II. svjetskog rata te rata i poraća Domovinskog rata.

Vjernici su se prisjetili stradalih fratara i svega onog što su učinili za svoj narod i vjeru, kao i svih onih koji su u Domovinskome ratu, Drugome svjetskom ratu i poraću na raznim mjestima i stratištima prolili svoju krv, nasilno stradali ni krivi ni dužni.

Foto: Bljesak.info / U Mostaru održana misa u čast pobijenih franjevac

Među stradalim franjevcima bili su fra Leo Petrović, fra Jozo Bencun, fra Rafo Prusina, fra Bernardin Smoljan, fra Grgo Vasilj, fra Kažimir Bebek i fra Nenad Pehar koje su na današnji dan 1945. partizani odveli na Neretvu, ubili i bacili u vodu. 

Svetu je misu predslavio gvardijan Franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla u Mostaru fra Danko Perutina koji je podsjetio na te događaje kako se, kako kaže, ne bi zaboravili.

Foto: Bljesak.info / U Mostaru održana misa u čast pobijenih franjevac

''Svaku nasilnu smrt treba istražiti. Mi nismo suci ali nas boli nepravda jer se partizanska ubojstva nisu istražila, a i danas se o tome šuti i prešućuje. Sedmoricu braće fratara na čelu s Leom Petrovićem na čistu srijedu partizani su odveli na Neretvu i ubili. Tragova, a ni svjedoka nema jer se htjelo zatrti sve što je katoličko'', istaknuo je gvardijan.

Dodao je kako su ubijeni svi fratri intelektualci, profesori i doktori jer se mislilo da će se tako lakše manipulirati hrvatskim narodom.

Foto: Bljesak.info / U Mostaru održana misa u čast pobijenih franjevac

Nakon mise, Frama Mostar izvela je prigodni recital o nevino pobijenim franjevcima.

 

Kopirati
Drag cursor here to close