Jubilej

Svečanom misom Puljić proslavio obljetnice života, svećeništva, biskupstva i kardinalstva

Završavajući Misno slavlje, kardinal Puljić zahvalio je svima koji su sudjelovali na proslavi i tako mu pomogli zahvaljivati.
Kultura / Vjera | 08. 10. 2020. u 13:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svečanim Euharistijskim slavljem, u četvrtak, 8. listopada 2020. u katedrali Srca Isusova u Sarajevu, nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, obilježio je: 75 godina života, 50 misništva, 30 biskupstva i više od 25 kardinalske službe. Svetu misu iz sarajevske prvostolnice izravno je prenosila Radiotelevizija Bosne i Hercegovine (BHRT HD), Radio Marija Bosne i Hercegovine, a signal su mogli preuzeti i drugi mediji.

Foto: Miroslav Gracić / Svečanom misom kardinal Puljić proslavio obljetnice života, svećeništva, biskupstva i kardinalstva

Kardinal Puljić slavio je Misu u zajedništvu s apostolskim nuncijem u Bosni i Hercegovini mons. Luigijem Pezzutom i predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimirom Puljićem, nadbiskupom zadarskim, te svim članovima Biskupske konferencije BiH: nadbiskupom koadjutorom vrhbosanskim i apostolskim upraviteljem vojnog ordinarijata mons. Tomo Vukšićem, biskupom banjolučkim mons. Franjom Komaricom, biskupom mostarsko-duvanjskim i apostolskim upraviteljem trebinjsko-mrkanskim mons. Petrom Palićem, pomoćnim biskupom banjolučkim mons. Markom Semrenom i umirovljenim biskupom iz Mostara mons. Ratkom Perićem te apostolskim vizitatorom za župu Međugorje nadbiskupom mons. Henrykom Hoserom, zatim nadbiskupom beogradskim mons. Stanislavom Hočevarom te pomoćnim biskupom đakovačko-osječkim mons. Ivanom Ćurićem. Koncelebriralo je oko stotinu dijecezanskih i redovničkih svećenika, a među njima bili su i franjevački provincijali Bosne Srebrene i Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Marinčić i fra Miljenko Šteko te provincijal Hrvatske dominikanske provincije p. Slavko Slišković i provincijal Hrvatske salezijanske provincije don Tihomir Šutalo.

Na Svetoj misi sudjelovale su i redovnice raznih kongregacija među kojima i tri provincijalne glavarice iz Sarajeva, zatim bogoslovi, sjemeništarci i drugi vjernici. Liturgijsko pjevanje animirao je Katedralni mješoviti zbor pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića, a asistirali su bogoslovi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa predvođeni mons. Tomom Kneževićem

Uvodeći u Misno slavlje karidnal Puljić pozdravio je nuncija Pezzuta i sve nazočne nadbiskupe i biskupe, provincijale i drugu „braću misnike svih službi“, sve redovnice na čelu s njihovim poglavaricama, kandidate i kandidatice, bogoslove, vjernike prisutne u katedrali, kao i sve koji su Misu pratili putem elektronskih medija. Pozdravio je i sve medijske djelatnike, te zahvalio svima koji su mu čestitali obljetnice, a čiji je dolazak spriječila pandemija koronavirusa počevši od zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, te svih biskupa iz Hrvatske i drugih krajeva i mnogih drugih.

„Obilježavanje jubileja je višestruko značenje: U prvom redu to je ispit savjesti – kako sam obavljao svoju službu? Ovaj trenutak je prigoda da se pokajem za sve propuste i sve poteze kojima sam krivo napravio“, kazao je kardinal Puljić moleći oproštenje od svih onih koje je „iz neznanja i nespretnosti možda 'ranio' te zamolio „milosrdnog Boga da izliječi sve te rane“.

„A molim Boga da i moje rane izliječi jer nije moguće toliko putovati i prevaliti toliki put, a ne biti ranjen“, kazao je kardinal Puljić dodavši da danas u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, kao i svakog 8. u mjesecu, obilježavaju „Stadlerov dan“ kada se „nadahnjujemo na tom velikanu duha i srca, koji nas je toliko zadužio te ujedno molimo da ga što prije doživimo uzdignuta na čast oltara“.

Foto: Miroslav Gracić / Svečanom misom kardinal Puljić proslavio obljetnice života, svećeništva, biskupstva i kardinalstva

„Uz današnjeg sv. Šimuna Bogonosca neka se za nas zauzme i sluga Božji Josip Stadler da se umijemo iskreno Bogu zahvaliti za sve milosti kojima je Bog me pratio kroz moju službu“, riječi su kardinala Puljića koji je kazao da u ovu Misu želi 'unijeti' sve one koji su mu se preporučili, među kojima brojni koji se uputili svoje poruke, tražeći da se za njih moli.

„Evo, obećavam iskreno sve ih donijeti ovdje na oltar“, rekao je kardinal Puljić koji je, uz zahvalu Bogu, riječi zahvale uputio i svim svojim suradnicima, svećenicima, redovnicima i redovnicama, kao i brojnim vjernicima, koji su istinski, zajedno s njim, voljeli i žrtvovali se za mjesnu Crkvu vrhbosansku.

Završavajući Misno slavlje, kardinal Puljić zahvalio je svima koji su sudjelovali na proslavi i tako mu pomogli zahvaljivati.

„Zazvat ćemo Božji blagoslov da vas prati, ispuni u srcu i utješi“, kazao je kardinal Puljić zahvalivši na kraju i svima koji su uputili lijepe riječi i želje i poželio da ih sve Bog blagoslovi kako bi mogli biti „vjerni do kraja svoga života“. „To, na neki način, i preporučujem vama: molite da iskreno budem ustrajan i vjeran Bogu u ovoj službi“, rekao je kardinal Puljić koji je pozvao sve nazočne biskupe da zajedno upute blagoslov „na nazočne vjernike, ovu zemlju i sve koji u njoj žive, kao i sve ljude dobre volje“, zaželjevši da ih sve prati Božji blagoslov u životu, javlja kta. 

Kopirati
Drag cursor here to close