Koronavirus

Srbija, Crna Gora i Sjeverna Makedonija zabranile vjerska okupljanja za Uskrs

Zabrana izlaska će u Sjevernoj Makedoniji vrijediti duže nego u Srbiji – krenut će u četvrtak navečer i trajati do utorka ujutro.
Kultura / Vjera | 14. 04. 2020. u 19:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Crna Gora planira provoditi mjeru zabrane javnih okupljanja zbog koronavirusa unatoč pravoslavnom Uskrsu, objavio je u utorak čelnik tamošnje policije Veselin Veljović o odluci kakva će se provoditi i u pravoslavnoj Srbiji i Sjevernoj Makedoniji.

''Policija će zajedno sa drugim nadležnim organima osigurati dosljedno poštivanje naredbi i mjera o sprječavanju širenja koronavirusa, da se vjerski obredi u vjerskim objektima obavljaju isključivo bez prisustva vjernika'', objavila je na svom Twitter profilu Uprava policije Crne Gore, citirajući Veljovića.

„Svaki pokušaj kršenja naredbi i mjera policija će energično spriječiti i odgovorne za ugrožavanje javnog zdravlja procesuirati, u skladu sa zakonom, bez izuzetka“, dodala je.

Ove se godine Uskrs za vjernike pravoslavnih crkvi slavi 19. travnja.

Crnogorska policija u nedjelju je na informativni razgovor privela mitropolita Amfilohija, čelnika Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori, zbog kršenja zabrane okupljanja, u vrijeme dok je ta vjerska institucija u sporu s crnogorskim vlastima zbog zakona o slobodi vjeroispovijesti kojim se regulira vlasništvo nad vjerskim objektima.

Prosrpska oporba privođenje Amfilohija prozvala je protuustavnim, nemoralnim i neljudskim.

SPC je najveća vjerska skupina u Crnoj Gori i smatra se alatom Srbije za utjecaj na tu državu.

No i službeni Beograd je u utorak odbio zahtjev Crkve o prekidu policijske zabrane izlaska kako bi vjernici u nedjelju, kad je pravoslavni Uskrs, mogli prisustvovati misi.

Glavni srbijanski epidemiolog Predrag Kon, koji je najavio ostavku s te funkcije no u utorak promijenio mišljenje nakon susreta s premijerkom Anom Brnabić i predsjednikom Aleksandrom Vučićem, na dnevnom obraćanju javnosti rekao je kako ga je ''duboko pogodila'' molba SPC-a jer ona potpuno negira sve što je dosad učinjeno da se spase životi, javlja Hina.

I većinski pravoslavna Sjeverna Makedonija uvodi policijski sat za vikend i izričito brani ljudima da se okupljaju na misama.

Zabrana izlaska će u Sjevernoj Makedoniji vrijediti duže nego u Srbiji – krenut će u četvrtak navečer i trajati do utorka ujutro.

Beogradski mediji u utorak pišu kako policijski sat u Srbiji kreće u petak u 17 sati i traje do utorka do 5 ujutro.

Kopirati
Drag cursor here to close