Predramazanski intervju

Reis Kavazović: Za Bošnjake pad Bosanskog kraljevstva vjerojatno značio kraj svijeta

Dominacija susjeda, pa komunistički režim, pa onda agresija i genocid. Svaka ta etapa je nosila sa sobom pokolje nad našim narodom, ograničavanje naše slobode, nasrtaje na našu državu, izjavio je u predramazanskom intervjuu Husein ef. Kavazović.
Kultura / Vjera | 16. 03. 2023. u 20:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Husein ef. Kavazović, poglavar Islamske zajednice u BiH, rekao je u preramazanskom intervjuu za Preporod, kako su Bošnjaci ostavljeni na vjetrometini kada je palo Osmansko carstvo.

"Kad je palo Osmansko carstvo, Bošnjaci ostali na vjetrometini" 

"Svako vrijeme ima izazove s kojima se valja nositi, kao i iskušenja, veća ili manja. Vratimo se u povijest, pa zamislimo šta je za Bošnjake značio pad našeg Bosanskog Kraljevstva: vjerovatno su tada mislili da je kraj svijeta, našeg naroda i države. Isto je bilo kada je palo Osmansko Carstvo i kada smo ostavljeni na vjetrometini, pa onda dominacija susjeda, pa komunistički režim, pa onda agresija i genocid. Svaka ta etapa je nosila sa sobom pokolje nad našim narodom, ograničavanje naše slobode i nasrtaje na našu državu", rekao je ef. Kavazović.

Vjerovatno su današnja iskušenja, dodaje, u tom poređenju manja, ali to ne znači da su išta manje bitna, jer ne znamo što nosi dan, a što noć.

"Zato bismo možda trebali više razmišljati o tome da li smo dorasli i kako se nosimo s današnjim izazovima. Mene to najviše okupira. Prvo i najteže je pitanje vlastite odgovornosti: da svako od nas krene od sebe i da se svakog dana zapita da li je mogao uraditi više da se pravo među nama poštuje, da mir zavlada i da se zlo prošlosti ne ponovi", dodao je.

"Kontinutet zlonamjernih politika i nečasnih ciljeva" 

Napomenuo je i su izazovi koji se postavljaju pred Bošnjacima, zajednicom i državom, u najvećoj mjeri, kontinuitet zlonamjernih politika.

"Nažalost, na njih smo navikli i navikli smo se s njima nositi. One koriste svaku priliku da ostvare nečasne ciljeve", rekao je.

Ostatak intervjua pročitajte na ovom linku.

Kopirati
Drag cursor here to close