Kriva adresa

Reis Kavazović o misi za Bleiburg: Katoličkoj crkvi nitko ne smije zabraniti bilo što

Reis Kavazović je kazao kako Katolička crkva ima pravo donositi autonomne odluke, uključujući i održavanje svetog obreda, a da su burne reakcije u BiH upućene na pogrešnu adresu.
Kultura / Vjera | 12. 05. 2020. u 17:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović u intervjuu za Glas Amerike govorio je o misi za Bleiburg koja će biti održana u sarajevskoj katedrali 16. svibnja.

S obzirom na to da je tradicionalno okupljanje u Bleiburgu otkazano zbog pandemije, komemoracija i sveta misa za žrtve stradale u Bleiburgu i križnom put će biti održana u Sarajevu i Zagrebu.

Pogrešna adresa

Reis Kavazović je kazao kako Katolička crkva ima pravo donositi autonomne odluke, uključujući i održavanje svetog obreda, a da su burne reakcije u BiH upućene na pogrešnu adresu.

“Pokrovitelj manifestacije je Sabor Republike Hrvatske. Političari u Sarajevu umjesto da adresiraju odgovornost na političku adresu, pokušavaju to izručiti Katoličkoj crkvi. Postoji politička odgovornost Hrvatske, a najlakše je sve pripisati crkvi”, rekao je on dodavši:
“U Sarajevu se spojilo sekularno i vjersko, odnosno vjersko i političko i vjerovatno kardinal o tome nije dovoljno vodio računa.”

On je rekao da muslimani u BiH ne treba da upućuju oštrice prema kardinalu i Katoličkoj crkvi:

“U obzir ne smiju doći demonstracije koje su najavljene. Trebamo ostati dostojanstveni. Neki to pokušavaju povezati s gradom, ali Sarajevo ništa ne obilježava. Katolička crkva ima misu u Sarajevu i to treba ostati u prostoru katedrale, izvan toga se ne treba ništa događati”, rekao je poručivši da neko želi da između muslimana i katolika dođe do nesuglasica.

Ima država, pustite vjerske zajednice

Reis se osvrnuo na Dan borbe protiv fašizma kazavši da je njegovo obilježavanje obaveza svih nas, a da je u Bleiburgu bilo i nevinih i onih koji su činili zločine:

“Ne treba od vjerskih zajednica tražiti da utvrđuju činjenice koje su trebale utvrditi države, državni sudovi i povijest. Propustili smo to uraditi na vrijeme i nije u redu to sada izručiti jednoj vjerskoj zajednici”.

Za Glas Amerike Kavazović je još govorio o ramazanskim iskušenjima muslimana za vrijeme izvanredne situacije izazvane koronavirusom, očuvanju zdravlja, zaštiti radnih mjesta i lekcijama strpljenja, a cijeli tekst možete pročitati ovdje.

Kopirati
Drag cursor here to close