Misno slavlje

Proslavljen Ilindan na visoravni Morine

Planinska visoravan Morine, jedinstven naziv za nekad brojna katunska kao i stalno nastanjena sela, udaljena samo 30-ak minuta vožnje od Nevesinja.
Kultura / Vjera | 14. 07. 2019. u 21:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tradicionalnim misnim slavljem, kojeg je na visoravni Morine kod Nevesinja prevodio mons. dr. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski, obilježen je Ilindan.

Planinska visoravan Morine, jedinstven naziv za nekad brojna katunska kao i stalno nastanjena sela, udaljena samo 30-ak minuta vožnje od Nevesinja, mjesto je na kojemu sveti Ilija Prorok – zasigurno već više od stoljeća i pol, ponekad s kraćim ili dužim prekidima prouzročenim različitim nedaćama, okupljao katolički puk s raznih krajeva Gornje i Donje Hercegovine.

Stanovnici donje Hercegovine od starine su vodili stoku na ispašu po tim krajevima. Tu su živjeli od sv. Ante do Miholjdana, a mnoštvo njih i tijekom cijele godine. One koji su u planinu gonili stoku narod je prozvao planištarima, a  bili su to vrijedni i radišni ljudi koji su znali svoj identitet i koji ni u ljetnom vremenu ne bi zaboravljali svoju katoličku vjeru.

O njihovoj čuvanoj vjeri svjedoči i slavlje blagdana sv. Ilije i ovdje u planini, a ta tradicija zadržala se i do dana današnjeg.

 

Kopirati
Drag cursor here to close