Zajamčena prava

Prije 557 godina bosanskim franjevcima uručena Ahdnama

Riječ je o jednom od najvažnijih pravnih i diplomatskih dokumenata u političkoj povijesti Bosne i Hercegovine.
Kultura / Vjera | 28. 05. 2020. u 21:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Bljesak.info / Ahdnama

Danas se obilježava 557. godišnjica od uručivanja Ahdname sultana Fatiha II Mehmeda bosanskim katolicima, kojom su im zajamčena prava vjerskog djelovanja i sigurnost.

Riječ je o jednom od najvažnijih pravnih i diplomatskih dokumenata u političkoj povijesti Bosne i Hercegovine, javlja Anadolija.

Osmanski sultan Mehmed II Fatih je, nakon osvajanja Bosne, 28. svibnja 1463. godine, bosanskim franjevcima na polju u Milodražu kod Kiseljaka izdao čuvenu Ahdnamu.

Sultan Fatih je Ahdnamu predao fra Anđelu Zvizdoviću, starješini franjevačkog reda u BiH, kao dokument kojim bosanskim katolicima jamču osobnu i imovinsku sigurnost, kao i slobodu vjerskog djelovanja.

Izdavanju Ahdname prethodio je čuveni govor gvardijana Bosanske franjevačke kustodije fra Anđela Zvizdovića, u kojem je on od sultana Mehmeda II Fatiha zatražio garanciju života i slobodu ispovijedanja vjere za katolike, obećavši mu pri tome da će biti "poštovan kao bosanski kraljevi".

U znak poštovanja, sultan je svojim plaštom ogrnuo fra Anđela Zvizdovića.

Obilježavanje godišnjice uručivanja ovog značajnog dokumenta ove godine prolazi u sjeni pandemije novog tipa koronavirusa kojim je, prema podacima Sveučilišta "Johns Hopkins", zaraženo blizu 5,7 milijuna ljudi.

Kopirati
Drag cursor here to close