Prema julijanskom kalendaru

Pravoslavci danas obilježavaju Veliki petak

Ovo je najtužniji dan u godini za sve kšćanske vjernike.
Kultura / Vjera | 30. 04. 2021. u 06:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pravoslavni kršćani, koji vrijeme računaju prema julijanskom kalendaru, danas obilježavaju Veliki petak, dan raspeća Isusa Krista. Ovo je najtužniji dan u godini za sve kšćanske vjernike.

Na Veliki petak crkva se sjeća događaja koji su neposredno prethodili raspeću.

Počevši od izvođenja Isusa Krista pred sud Poncija Pilata, neuspjelog pokušaja da ga optuže, pa do glasnog vikanja judejskog naroda: “Razapni ga!”, zatim nošenja križa  kroz grad, na putu prema Golgoti, razapinjanja i praštanja dželatima riječima: “Oče, oprosti im jer ne znaju šta rade”.

Mitropolit Dabrobosanski Hrizostom danas će u Staroj crkvi u Sarajevu služiti Carske časove u 09:00 sati, a u Sabornoj crkvi Večernje bogosluženje sa iznošenjem plaštanice i statije u 17:00 sati.

Na Veliki petak se ne služi liturgija i strogo se posti. Običaj je da se farbaju jaja, najčešće crvenom bojom koja simbolizuje Kristovu krv.

Od Velikog četvrtka do Vaskrsa ne zvone crkvena zvona jer su ona u pravoslavnoj crkvi znak radosti. Umjesto toga, vrijeme bogosluženja i oglašenja umrlih najavljuje se drvenim klepetalima.

Večernjim bogosluženjima na Veliki petak obilježava se vrijeme smrti i skidanja sa krsta tijela Gospodnjeg. Tada se na posebno ukrašen stol, ispred oltara koji predstavlja Kristov grob, iznosi plaštanica. Svećenici iznose crvenu plaštanicu i tri puta, uz zvuke klepetala, obilaze oko crkve, što simbolično predstavlja Kristovu sahranu.

Plaštanica se potom polaže ispred oltara, a vjernici u tišini dolaze na cjelivanje sve do subote uveče, uoči Vaskrsa koji se slavi od ponoći. Tada se u znak vaskršnje radosti oglašavaju i prva zvona.

Kopirati
Drag cursor here to close