Polnoćka

Misom bdijenja katolici u regiji dočekali Božić

Katolici u regiji, kao i mnogim zemljama svijeta, nakon dvije godine Božić su dočekali bez pandemijskih mjera i ograničenja.
Kultura / Vjera | 25. 12. 2022. u 07:30 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vjernici katoličke vjeroispovijesti u zemljama u regiji su na misama bdijenja - polnoćkama obilježili dolazak najsvetijeg katoličkog praznika Božića. Katolici u regiji, kao i mnogim zemljama svijeta, nakon dvije godine Božić su dočekali bez pandemijskih mjera i ograničenja.

Polnoćka ni ove godine nije održana u Katedrali u Zagrebu

Svetu misu ponoćku u Zagrebu  predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić zajedno s pomoćnim biskupima u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca. Iako se tradicionalno Misa bdijenja održava u Zagrebačkoj katedrali, kao ni prošle, ni ove godine tamo nije održana zbog oštećenja na Katedrali nastalih usljed potresa.

Inače, prošle godine prvi put nakon 141 godinu, koliko je vremena proteklo od razornog potresa koji je Zagreb pogodio 1880. godine, tradicionalna, centralna misa polnoćka nije održana u zagrebačkoj Katedrali.

Foto: Anadolija / Polnoćka u Zagrebu

Dnevnu božićnu misuu Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca predvodit će također kardinal Bozanić.

Mise u Podgorici i Beogradu

Misa polnoćka održana je također i u Beogradu. Vjernici katoličke vjeroispovijesti okupili su se na ponoćnoj misi upriličenoj u Katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u glavnom gradu Srbije. Vjernici su na ovaj način obilježili dolazak najsvetijeg praznika Božića, a svetu božićnu misu u Beogradu predvodio je beogradski nadbiskup Ladislav Nemet.

Vjernici katoličke vjeroispovijesti na ponoćnoj misi u rimokatoličkoj crkvi (konkatedrala) Presveto Srce Isusovo u Podgorici, glavnom gradu Crne Gore, obilježili dolazak najsvetijeg praznika Božića. U jedinoj katoličkoj crkvi u Podgorici svetu božićnu misu ponoćku predvodio je don Janez Mirtek.

Foto: Anadolija / Polnoćka u Beogradu

Mise polnoćke održane su i u drugim gradovima regije.

Misa polnoćka najavljuje dolazak Božića, koji se, prema novom računanju vremena, obilježava kao dan rođenja Isusa Krista. Vjernici koji Božić obilježavaju po gregorijanskom kalendaru, obilježevaju ga u jutarnjim satima na Božićnim misama širom regije.

Kopirati
Drag cursor here to close