Traženje utočišta

Papa Franjo: Poželite dobrodošlicu izbjeglicama iz Afganistana

"Molim da im mnoge zemlje požele dobrodošlicu i da zaštite sve one koji traže novi život."
Kultura / Vjera | 05. 09. 2021. u 14:23 Bljesak.info/Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Papa Franjo u nedjelju je u Angelusu rekao da moli za to da brojne države prihvate izbjeglice iz Afganistana te je dodao kako je vrlo važno da se svi mladi Afganistanci obrazuju, pri čemu je aludirao na otprije poznata talibanska ograničenja kada je posrijedi školovanje žena.

U trenucima previranja i promjena, u kojima Afganistanci traže utočište, molim za najugroženije među njima", rekao je Franjo pred stotinama okupljenih vjernika na Trgu svetog Petra u svojem Angelusu.

"Molim da im mnoge zemlje požele dobrodošlicu i da zaštite sve one koji traže novi život."

Papa je odlučan i snažan pobornik prava izbjeglica i migranata.

Tisuće Afganistanaca koje su Sjedinjene Države evakuirale trenutačno čekaju u takozvanim tranzitnim čvorištima u zemljama poput Katara, Njemačke i Italije. Tisuće drugih nastoje otići iz zemlje preko kopnenih prijelaza sa susjednim državama, poput Pakistana.

"Također molim i za to da raseljene osobe unutar Afganistana dobiju pomoć i potrebnu zaštitu. Želio bih da se mladi Afganistanci i Afganistanke obrazuju jer je naobrazba temeljno dobro za razvoj čovječanstva", rekao je Papa.

Posljednji put kad su u Afganistanu na vlasti bili islamistički militanti ženama nije bilo dopušteno da budu zaposlene, a djevojčice nisu smjele pohađati školsku nastavu.

Kopirati
Drag cursor here to close